SPE – nova generacija industrijskog Etherneta

Proširujući svoju ponudu sa SPE komponentama, Escha doprinosi implementaciji i konkurentnosti napredne Single Pair Ethernet tehnologije u različitim industrijskim IoT aplikacijama i Industriji 4.0. Sa lakšim, tanjim i jeftinijim SPE kablovima i konektorima, omogućite moćniji i efikasniji prenos energije i podataka do senzora bez povećanja zapremine ožičenja.

Omogućite snažniju infrastrukturu sa manje ožičenja

Industrijska eternet tehnologija – trenutno najčešće korišćeni mrežni standard za prenos podataka, prevelika je i prekrivena je za mnoge IIoT aplikacije i industriju 4.0. Mnogi procesi, posebno u oblasti senzorske tehnologije, ne zahtevaju i ne koriste tako veliku količinu podataka, ali zahtevaju pouzdanu i efikasnu komunikaciju.

Svetski poznati proizvođač kablova i konektora Escha prati trendove sa setom komponenti iz nove generacije industrijskog Etherneta, SPE (Single Pair Ethernet). Konfiguracija SPE kabla se sastoji od jednog para izolovanih upredenih žica (parica) umesto klasičnih dva ili četiri para. Na ovaj način možete obezbediti mnogo jaču infrastrukturu sa manje kablova u različitim industrijskim sektorima.

SPE kablovi i konektori Escha

Želite kupiti našu ostalu opremu za automatizaciju?

Proverite glavne prednosti SPE komponenti

Prednosti SPE tehnologije
  • Minijaturnost i jednostavnost; jer kablovi i konektori sadrže samo jedan par, oni su lakši, manji i lakši za ugradnju u izuzetno male uređaje ili mašine gde su težina i mehanička fleksibilnost od suštinskog značaja.
  • Niži troškovi i održiva orijentacija; sa manje žica, potreba za materijalima (bakar, plastika) je smanjena, komponente su jeftinije. Pored toga, smanjuje se količina otpada.
  • Prilagodljivost; moguće je lakše proširenje postojećeg sistema jer tanji i lakši jednoparni kablovi zauzimaju znatno manje prostora od konvencionalnih kablova.

Oslonite se na samo jedan par žica

Sa novom tehnologijom, možete istovremeno da napajate senzor i komunicirate sa njim (Power over Data Line, PoDL). Više nisu potrebni interfejsi za pristup Ethernet magistrali. Single Pair Ethernet omogućava direktno povezivanje senzora na Ethernet mreže na višem nivou, u realnom vremenu i sa značajno povećanim opsegom funkcija. Samo dve žice potrebne za prenos podataka i energije (PoDL) skoro eliminišu složenu parametrizaciju različitih sistema i potrebu za skupim gatevai-ima koji dodaju kašnjenje i smanjuju punu transparentnost u komunikaciji.

SPE omogućava snagu senzora do 50 V i brzinu prenosa podataka do 1 Gbit/s (na udaljenosti do 40 m). Ova opcija se može koristiti uglavnom za manje uređaje instalirane u skučenim prostorima na proizvodnim linijama, bez pristupa izvoru napajanja

SPE tehnologija prema standardnom Ethernetu

Novi escha set SPE komponenti

EtherCAT-P kablovi i konektori Escha

Kako SPE tehnologija zahteva objedinjenu infrastrukturu svih komponenti industrijske mreže, Escha je razvila zaštićene M8 i M12 konektore zasnovane na T1 interfejsu i usklađene sa standardom IEC 63171-6 iz 2018. Na račun visokog stepena zaštite od prašine i voda (IP67), ovi konektori i kablovi su posebno pogodni za upotrebu u zahtevnim industrijskim okruženjima

SPE komponentni set, koji će u početku uključivati jednostrane i dvostrane muške spojne kablove, biće dostupan početkom 2024.

Trenutno su dostupni klasični Escha EtherCAT-P kablovi visokih performansi i industrijski Ethernet kablovi za napajanje i komunikaciju.

Želite saznati više?

Popunite formu i javićemo Vam se u najkraćem mogućem roku.

Escha povezanost

Prijavite se na naš newsletter!

Dobićete samo kvalitetne vesti i podsetnike na webinarima o vodećoj opremi za automatizaciju, pomoću koje možete da pobedite konkurenciju.

Ne propustite druge povezane vesti