Senzori za specijalne namene

proverenih proizvođača

Senzori za specijalne namene uključuju širok raspon uređaja koji obavljaju specijalne zadatke detekcije ili koji su razvijeni za posebne namene. Ovde ćete pronaći senzore kontrasta i luminiscencije, senzore boja, sisteme za nadzor duplih listova i spojeva, kao i za otkrivanje preklapanja. Ovi senzori se mogu koristiti prvenstveno za zadatke razvrstavanja, pregleda i kontrole kvalitete.

Imate li pitanja za nas?

Pouzdani senzori specijalnih namena za vrhunsku detekciju

Karakteristike tih senzora su fleksibilnost i različitost. Najviše će Vam koristi u području kontrole i testiranja gde mogu obraditi i najbrže procese.
Iz našeg opsežnog asortimana specijalnih senzora možete odabrati one koji savršeno odgovaraju potrebama Vaše primene. Senzore vrhunskog kvaliteta proizvode vodeće svetske kompanije:

Želite da kupite naše senzore za specijalne namene?

Odaberite iz velikog izbora senzora za specijalne namene

Jedna od ključnih komponenti kod vrlo brze proizvodnje je senzor koji mora procijeniti mnoga svojstva i karakteristike više stotina proizvoda u jednoj sekundi. S posebnim senzorima može se učinkovito prepoznati materijale te proizvode i položaje u posebnim zahtjevima industrijske automatizacije.

Dostupne su različite vrste senzora za različite namjene:

Senzori kontrasta koriste bijelo svjetlo, laserski generirano crveno svjetlo ili RGB svjetlo za precizno otkrivanje i usporedbu kontrasta. Oni mogu otkriti čak i najmanje razlike u kontrastu pri najvećim brzinama procesne linije i izvjestiti o rezultatima uz minimalno podrhtavanje signala. Automatskim odabirom odgovarajućih boja odašiljača, pouzdano otkrivaju različite kombinacije boja ili nijansi sive. Prvenstveno se koriste u industriji pakiranja i tiskarskoj industriji za otkrivanje razlika u kontrastu kod ispisanih ili kontrolnih oznaka.

Senzori luminiscencije reagiraju na materijale kao što su boje, masti, tinte i ljepila koja imaju luminiscentne tragove. Kada ih stimulira izvor UV svjetla oni emitiraju svjetlo u vidljivom spektru. Ovi senzori su korisni u primjenama gdje je potrebno točno provjeriti prisutnost luminiscentnih materijala. Oni šalju rezultat kao preklopni izlaz. Tehnika nanošenja luminiscentnog označavanja često je korisna u primjenama gdje se moraju zanemariti značajne razlike prisutne u pozadini podloge, poput teksta i grafike otisnutie na naljepnicama. Stoga ih prvenstveno koristimo za zadatke sortiranja i kontrole u područjima u kojima druge metode detekcije ne daju pouzdane rezultate ili gdje oznake ne bi trebale ili ne smiju biti vidljive.

Senzori boje razdvajaju reflektirano svjetlo od ciljanog predmeta na sastavne crvene, zelene i plave komponente. Svaka od komponenti se zatim procjenjuje da se utvrdi je li unutar raspona tolerancije postavljene za specifično prepoznavanje boja. Rezultat je preklopni izlaz koji ovisi o konfiguraciji i zadanim tolerancijskim vrijednostima sustava. Korist od senzora boja je uvijek kad boja predmeta ili oznaka može poslužiti kao kriterij za sortiranje ili inspekciju. Učinkoviti su u praćenju postojanosti boja kod proizvodnje tekstila, plastike i drugih kontinuiranih proizvodnih procesa.

Uređaji za inspekciju dvostrukog lista/spoja osiguravaju dostupnost sustava i odgovarajuću logistiku u grafičkoj i drugim granama industrije. Uređaji za nadzor dvostrukih listova pouzdano sprječavaju uvlačenje jednog ili više slojeva listova. Kao rezultat, izbjegnuti su otpad i oštećenja na strojevima koji obrađuju hrpe papira, kartona, plastičnih listova i metalnih folija. Ovi uređaji rade na različitim fizikalnim principima i tako pokrivaju ogroman raspon primjena. Uređaji za inspekciju zalijepljenih spojeva i za kontrolu višeslojnih naljepnica uglavnom otkrivaju spojeve u strojevima za role ili naljepnice. Njihova detekcija je neovisna o boji površine i svojstvima materijala.

Kako odabrati pravi senzor

Senzori za specijalnu namenu- Infracrveni pirometar Micro Epsilon

Uopšteno, odabir odgovarajućeg senzora uključuje pažljivu procenu ciljnih karakteristika i određivanje kriterijuma. U obzir morate uzeti:

Određeni modeli senzora pogodni su za korišćenje sa raznim uobičajenim materijalima.

Osim senzora boje, svi ostali modeli senzora prepoznavaju jednu karakteristiku ili stanje. Višestruke karakteristike često se mogu razlikovati korišćenjem senzora boje ili nekoliko senzora kontrasta.

Sjajne površine sa visokom refleksijom uopšteno zahtevaju montažu senzora pod uglom, npr. 15° u odnosu na ciljanu površinu. Ako se trebaju otkriti mat površine, senzor treba postaviti vertikalno na ciljanu površinu. Mat površine raspršuju svetlost na relativno ujednačen način, poboljšavajući doslednost detekcije.

Pouzdana detekcija je funkcija vremena odziva senzora, brzine uzorkovanja, veličine i brzine predmeta dok se kreće kroz svetlosnu tačku senzora. Mogu se koristiti senzori sa vremenom odziva bržim od 100 µs za sve osim za najveće brzine i male ciljne aplikacije.

Rad na većoj udaljenosti zahteva upotrebu senzora veće osetljivosti. Uopšteno, najbolje je odabrati senzor koji će pouzdano detektovati i postaviti ga na optimalnu udaljenost, umesto da se prvo odredi udaljenost i onda pronaći senzor koji će raditi na toj udaljenosti.

Varijacija udaljenosti senzora od cilja, koja se obično naziva „lepršanje“, faktor je uspešne detekcije. Što je veća razlika između nivoa prisutnosti i odsutnosti, veća je dopuštena varijacija udaljenosti.

Pročitajte najnovije vesti o senzorima za specijalne namene

Prijavite se na naš newsletter!

Dobićete samo kvalitetne vesti i podsetnike na webinarima o vodećoj opremi za automatizaciju, pomoću koje možete da pobedite konkurenciju.