Senzori za specijalne namjene

pouzdanih proizvođača

Senzori za specijalne namjene uključuju širok raspon uređaja razvijenih za posebne aplikacije. Dostupni su senzori boje, kontrasta i luminescentni senzori, te senzori za dvostruke listove i spojeve. Specijalni senzori se mogu prvenstveno koristiti u procesima klasifikacije, pregleda i kontrole kvalitete.

Imate pitanja za nas?

Pouzdani proizvodi za vrhunsku percepciju

Senzore za specijalne namjene odlikuje fleksibilnost i raznolikost. Moguće ih je koristiti za kontrolu i testiranje aplikacija u kojima mogu lako i bez problema upravljati najbržim procesima.

Iz naše bogate ponude specijalnih senzora, imate mogućnost odabira onih koji savršeno udovoljavaju potrebama vaše aplikacije. Vrhunske senzore proizvode vodeće globalne kompanije:

Želite kupiti naše Senzore za specijalne namjene?

Iskoristite veliki izbor senzora za specijalne namjene

Senzori, koji u svakom trenutku moraju provjeravati mnoga svojstva i karakteristike na stotine proizvoda, jedna su od ključnih komponenti u modernim proizvodnom okruženju. Sa senzorima za specijalne namjene možete efikasno detektovati materijale, proizvode i položaje u specijalnim aplikacijama industrijske automatizacije.

Dostupni su različiti tipovi senzora za različite namjene:

Senzori kontrasta za preciznu detekciju i upoređivanje kontrasta koriste ili bijelo svjetlo ili laserski generisano crveno svjelo, ili pak RGB svjetlo. Čak i pri najvećim brzinama proizvodne linije, mogu otkriti male razlike u kontrastu i dati rezultate uz minimalno treperenje signala. Automatskim odabirom odgovarajućih boja, predajnik pouzdano detektuje različite kombinacije boja ili nijansi sive. Koriste se prvenstveno u industriji pakovanja i štampe, za kontrastno štampanje ili kontrolu etiketa.

Luminescentni senzori reaguju na materijale kao što su npr. masti, tinte i ljepila koja sadrže luminiscentne tragove. Oni emituju svjetlost u vidljivom spektru kada ih se stimulira UV zrakama. Stoga su ovi senzori korisni u aplikacijama gdje je potrebno pažljivo provjeriti prisutnost navedenih materijala. Rezultati se šalju kao prekidački izlaz. Tehnika luminiscentnog označavanja je najviše korisna u aplikacijama gdje su prisutne značajne razlike na podlozi, npr. u slučaju tekstova i grafika štampanih na etiketama. Stoga se ovi senzori koristite prvenstveno za sortiranje i inspekciju u postupcima gdje druge metode detekcije ne daju pouzdane rezultate ili gdje etikete ne bi trebale biti vidljive.

Senzori boje dijele reflektiranu svjetlost odbijenu od mete na njene sastavne komponente – crvenu, zelenu i plavu. Svaka komponenta se zatim procjenjuje i potvrđuje da je unutar raspona tolerancije postavljenog za specificirano prepoznavanje boja. Ovisno o konfiguraciji i unaprijed određenim tolerancijskim vrijednostima sistema, rezultat se prikazuje kao sklopni signal. Senzori boje mogu biti korisni u aplikacijama gdje boja objekta/oznake služi kao kriterij za sortiranje ili pregled. Oni su efikasni u praćenju konzistencije boje npr. proizvodnja tekstila, plastike i drugi kontinuirani proizvodni procesi.

Senzori za dvopolnu kontrolu i detekciju zalijepljenih mjesta osiguravaju dostupnost sistema i odgovarajuću logistiku u grafičkoj i drugim industrijama. Senzori za dvopolnu kontrolu pouzdano sprječavaju istovremeno povlačenje polova. Kao rezultat toga smanjeni su kvarovi i zastoji vaših mašina koji obrađuju snopove papira, kartona, plastičnih listova i metalnih folija. Budući da ovi uređaji rade na različitim fizikalnim principima, koriste se u mnogim aplikacijama.

Senzori za detekciju mjesta lijepljenja i senzori za etikete sa više staza pouzdano otkrivaju zalijepljene mrlje na papiru ili plastičnim trakama u mašinama koje obrađuju papir, plastiku ili foliju za dalju obradu. Njihova percepcija je nezavisna od boje površine i svojstava materijala.

Od čega zavisi izbor senzora za specijalne namjene ?

Senzori za specijalne namjene

Odabir odgovarajućeg senzora uključuje, posebno, precizno poznavanje i procjenu njegovih karakteristika i definisanje kriterijuma prihvatljivosti. U obzir morate uzeti:

Neki tipovi senzora su pogodni za upotrebu na raznim materijalima.

Svi specijalni senzori, osim senzora boje, detektuju samo jednu karakteristiku ili stanje. Višestruke karakteristike se uglavnom mogu razlikovati upotrebom senzora boje ili više senzora konstrasta.

Sjajne, jako reflektirajuće površine obično zahtijevaju ugradnju senzora pod uglom, npr. 15° prema ciljnoj površini. Da biste otkrili mat površine, morate postaviti senzor okomito na ciljnu površinu. Mat površine relativno ravnomjerno raspršuju svjetlost, što poboljšava konzistentnost percepcije.

Pouzdana detekcija je funkcija vremena odziva senzora, brzine uzorkovanja, veličine mete i brzine mete dok se kreće kroz svjetlosnu tačku senzora. Senzori sa vremenom odziva <100 µs se mogu koristiti za sve aplikacije osim za one sa najvećom brzinom i ekstremno malom metom.

Rad na većoj udaljenosti zahtijeva korištenje visoko osjetljivih senzora. Općenito, bolje je odabrati senzor koji će osigurati pouzdanu detekciju i postaviti ga na optimalnu udaljenost, umjesto da određujete željenu udaljenost i pokušavate pronaći senzor koji će raditi na toj udaljenosti.

Promjenjiva udaljenost od senzora do mete, tj. “treperenje” (flutter) je važan faktor u uspješnom detektovanju. Spremenljivost razdalje od senzorja do tarče, t.i. “trepetanje” (angl. flutter), je pomemben dejavnik uspešne detekcije. Što je veća razlika između nivoa prisustva i odsustva, veća je i dozvoljena varijabilnost udaljenosti.

Pročitajte najnovije vijesti o senzorima za specijalne namjene

Pretplatite se na naš newsletter!