Kontakteri

renomiranog proizvođača

Kontakteri su posebna vrsta releja za uključivanje ili isključivanje električnog kruga u aplikacijama s visokim strujnim opterećenjem. Smanjenjem i kontroliranjem električnog luka uzrokovanog visokim naponom motora, oni vam pomažu zaštititi radnike i opremu u raznim industrijskim primjenama.

Imate pitanja za nas?

Osigurajte sigurnost radnika i strojeva

Električni orman opšti - kontakteri

Kontakteri se lako montiraju i kompaktni su. Najčešće imaju nekoliko kontakata, koji su u većini slučajeva normalno otvoreni i osiguravaju uključenje opterećenja kada je svitak kontaktera pod naponom. Ovi uređaji vam pomažu pri rukovanju visokim strujama i snagama u vašim aplikacijama. Pomoću njih možete jednostavno uključiti elektromotore.

Nudimo Vam razne vrste kontaktera vrhunske kvalitete renomiranog proizvođača:

Želite kupiti naše kontaktere?

Provjerite komponente kontaktera

Kontaktor se sastoji od tri ključne komponente:

Svitak ili elektromagnet je najvažnija komponenta. Osigurava pokretačku silu za zatvaranje kontakata. Zajedno s kontaktima zaštićena je kućištem.

Kontakti obavljaju zadatak prijenosa struje u kontaktoru. U kontaktoru postoje različite vrste kontakata: kontaktne opruge, pomoćni kontakti i kontakti snage. Svaki tip ima svoju specifičnu ulogu.

Kućište osigurava izolaciju i zaštitu svitka i kontakata od kontakta operatera. Kućište je izrađeno od raznih materijala, npr. od polikarbonata, poliestera, najlona 6, bakelita, duroplasta i dr. Kontaktori otvorenog okvira obično imaju dodatno kućište za zaštitu uređaja od lošeg vremena, opasnosti od eksplozije, prašine i ulja.

Električni orman i Benedict kontakter

Izaberite odgovarajući kontakter

Kontakteri u ormanu

Postoje različite vrste kontaktera koji imaju vlastiti skup značajki, mogućnosti i primjene. Oni mogu prekinuti struju u širokom rasponu struja (od nekoliko ampera do više od 5000 A) i napona (od 24 V DC do nekoliko tisuća volti). Ovi električni uređaji dostupni su vam u različitim veličinama, od minijaturnih do metarskih.

Dvije glavne vrste kontaktera su:

Ručni kontakter s dvostrukim prekidnim kontaktima koji mogu otvoriti strujni krug na dva mjesta istovremeno. To vam omogućuje rad s većom strujom čak i u manjem prostoru. Budući da je upravljački prekidač ili gumb fizički pričvršćen na prekidač, strujni krug se uključuje samo kada operater aktivira prekidač.

Magnetski kontakter ne zahtijeva ljudsku intervenciju. Budući da radi elektromehanički i na daljinu, eliminira potencijalni rizik za operatere. Ovaj kontakter treba mali iznos upravljačke struje za otvaranje ili zatvaranje kruga. To je najčešći tip kontaktera u industrijskim kontrolnim aplikacijama.

Produžite životni vijek kontaktera

Za korisnika je očekivani životni vijek kontaktera ili njegov “život kontakata” jedna od glavnih briga. Čestim otvaranjem i zatvaranjem kontakata skraćuje se životni vijek kontaktera. Električni luk koji nastaje tijekom otvaranja i zatvaranja stvara toplinu i oštećuje površinu kontakata. Također uzrokuje mrlje i oksidaciju koji na kraju pocrne kontakte. Kada su kontakti znatno istrošeni i korodirani, morate ih zamijeniti.

Međutim, vjeruje se da što se kontakt brže zatvori, to se električni luk brže gasi. Time se produljuje vijek kontaktera. Stoga su najnovije izvedbe kontaktera konstruirane na način da se kontakti zatvaraju vrlo brzo i energično. Pritom se međusobno udaraju i pri odbijanju izazivaju tzv “contact rebound phenomenon” koji stvara sekundarni luk.

I brzo zatvaranje kontakta i smanjeni odskok kontakta pomažu u smanjenju trošenja kontaktera i sekundarnog luka.

Kontakteri u uopštenom električnom ormanu

Koristite kontaktere u raznim aplikacijama

Uopšteni električni ormar 5

Kontrola rasvjete

Kontakteri se mogu koristiti za centralno upravljanje velikim rasvjetnim instalacijama, u poslovnim zgradama ili maloprodajnim zgradama. Za smanjenje potrošnje energije u zavojnicama kontaktera koriste se kontakteri sa zaključavanjem koji imaju dvije radne zavojnice. Jedna zavojnica, koja je trenutno pod naponom, zatvara kontakte strujnog kruga napajanja, koji se zatim mehanički zatvaraju. Druga zavojnica otvara ove kontakte.

Pokretanje elektromotora

Kontakteri se mogu koristiti prvenstveno kao najjednostavniji element za uključivanje Vaših elektromotora. Osim pokretanja, posebni kontakteri također pružaju zaštitu od nestanka struje, podnapona i preopterećenja.

Mogu se koristiti u mnogim industrijama: nafte i plina, hrane i pića, alatnih strojeva, automobilskoj industriji, pakiranja i mnogim drugim.

Pročitajte najnovije vijesti

Pretplatite se na naš newsletter!