Viljuškasti senzori

vrhunskih proizvođača

Viljuškasti senzori rade na principu ‘through-beam’ snopa zraka iz predajnika u prijemnik. Usmjeravanje i podešavanje su nepotrebni jer su i predajnik i prijemnik integrirani u jedno kućište. Oni omogućavaju precizno, brzo i pouzdano prepoznavanje širokog raspona kombinacije materijala i površina u mnogim primjenama, najčešće u etiketiranju.

Imate pitanja za nas?

Pouzdano detektirajte s viljuškastim senzorima vrhunske kvalitete

Sa svojim preciznim i fokusiranim snopom, različiti modeli viljuškastih senzora nude ključne prednosti kada je u pitanju točna i stabilna detekcija različitih naljepnica, duplih listova i predmeta. Jednostavna montaža i visoka otpornost na okolno svjetlo su njihove dodatne prednosti. Nudimo širok izbor veličina viljuška, dizajna i principa rada, od svjetlosnih (infracrvenih, crvenih, laserskih) do ultrazvučnih i kapacitivnih, koje proizvode vodeće svjetske tvrtke:

Želite kupiti naše viljuškaste senzore?

Iskoristite preciznost, fleksibilnost i jednostavnost

Viljuškasti senzori predstavljaju kombinaciju predajnika i prijemnika u jednom fiksnom kućištu u obliku slova U.

Kada se naljepnice ili materijali vode kroz utor, ovi senzori prepoznavaju čak i male razlike u slabljenju svjetla. Budući da te razlike slabljenja svjetla mogu biti minimalne, potrebno je prije početka mjerenja provesti postupak učenja (teach-in) senzora kako bi se osigurala njihova besprijekorna pouzdanost.

Za razliku od drugih senzora koji rade na principu ‘through-beam’ (prolaznog snopa od predajnika do prijemnika), kod viličastog senzora poravnanje svjetlosne zrake nije problem. Izuzetno su osjetljivi, lako se montiraju i daju iznimno kratko vrijeme odziva senzora.

Viljuškasti senzori Leuze

Različite metode prepoznavanja za sve vrste primjena

viljuškasti senzori Turck za pakovanje

Viljuškasti senzori uključuju senzore za detekciju predmeta i senzore za detekciju naljepnica/etiketa.

Kako bi se omogućilo precizno otkrivanje predmeta i širok izbor etiketa, ovi senzori koriste različite metode detekcije:

Optički viljuškasti senzori prepoznaju neprozirne, metalizirane i kavitirane BOPP naljepnice, čak i nepravilnih oblika i obrisa. Također prepoznaju letke i naljepnice za knjižice.

Kapacitivni viljuškasti senzori posebno su prikladni za prozirne naljepnice bez metalnog premaza.

Ultrazvučni viljuškasti senzori prepoznaju neprozirne, poluprozirne i prozirne naljepnice, čak i nepravilnog oblika i obrisa. Također su prikladni za prepoznavanje naljepnica od folije, naljepnica s metalnom folijom, tankih metalnih folija, kao i naljepnica za letke i brošure. Neki posebni modeli koriste se za provjeru spojeva zaljepljenih mjesta i za provjeru višerednih etiketa/naljepnica. Ovi senzori uglavnom otkrivaju spojeve u strojevima za role ili naljepnice (u daljnjoj obradi) i to neovisno o boji površine i svojstvima materijala.

Kombinirani viljuškasti senzori koriste svjetlosne i ultrazvučne metode detekcije u istom kućištu i sjedinjuju prednosti obje metode. Na taj način omogućuju pouzdanu, brzu i točnu detekciju položaja svih gore navedenih vrsta naljepnica. Materijal, tekstura, oblik i veličina naljepnica nisu ograničavajući. Ovi viljuškasti senzori idealni su za sve primjene gdje je potrebno prepoznati širok raspon naljepnica i gdje je u prošlosti za isto mjerenje trebalo koristiti više različitih senzora.

Učinkovito automatizirajte označavanje proizvoda pomoću viljuškastih senzora

Najčešća primjena u kojoj se može koristiti senzore utora je prepoznavanje naljepnica u strojevima za naljepnice.

U industriji pakiranja označavanje proizvoda uglavnom je automatsko, a naljepnice dolaze u različitim formatima, veličinama, materijalima i teksturama.

Vrijeme za točno postavljanje naljepnice obično je vrlo ograničeno.

Prepoznavanje naljepnica
prepoznavanje naljepnica i podloge

Postavljanje naljepnice znači precizno pozicioniranje naljepnice na proizvod ili pakiranje, čak i pri velikim brzinama pokretne trake.

Kako bi se postigla takva preciznost postavljanja, ključno je pouzdano prepoznavanje naljepnice. U primjeni, takvu vrstu pouzdanog prepoznavanja omogućuju viljuškasti senzori u strojevima za obradu i pakiranje te strojevima za automatsko etiketiranje.

S pouzdanim prepoznavanjem naljepnica iz širokog raspona materijala i tekstura poboljšava se propusnost operacija na stroju i sprečava zastoje. Osim toga, s viljuškastim senzorima koji se odlikuju brzim podešavanjem povećava se proizvodnja.

Materijal na traci za naljepnice obično se obrađuje s role, ali spojevi zalijepljenih mjesta mogu biti sakriveni negdje u roli.

Neki viljuškasti senzori s integriranim otkrivanjem trganja papira omogućuju sigurno otkrivanje takvih spojeva na papiru, filmu ili plastičnim trakama.

Posebnom metodom učenja (Teach-in) viličasti senzor se nauči da prepozna samo podlogu trake. Kada otkrije razliku u razini trake na zalijepljenom mjestu (spoju), aktivira svoj izlazni signal.

Prepoznavanje spojeva

Iskoristite prednosti inovativnih funkcija i povećajte produktivnost

Stroj za etiketiranje često treba otkriti različite formate naljepnica izrađene od širokog raspona materijala. Viljuškasti senzori s IO-Linkom nude cijeli niz korisnih i naprednih funkcija, od konfiguracije i rada do upravljanja. Oni omogućuju kraći zastoj stroja i vremena promjene prilikom mijenjanja proizvoda, veću fleksibilnost stroja i sprečavaju krive postavke.

Osim toga, parametri koji su pohranjeni u glavnoj jedinici IO-Link ili u upravljačkom sustavu pružaju veću dostupnost stroja te zapisuju i dokumentiraju sve postupke promjene i procese zamjene. Pomoću IO-Link sučelja može se jednostavno prenijeti naučene vrijednosti odgovarajuće naljepnice na viljuškasti senzor i time ga brzo osposobiti za prepoznavanje druge vrste naljepnice.

Integrirajte viljuškaste senzore u automatiziranu mrežu

Iskoristite prednosti naprednih funkcija viljuškastih senzora s IO-Link i povećajte produktivnost postrojenja ili stroja integracijom ovih senzora u mrežu automatizacije. U nastavku pogledajte nekoliko sjajnih opcija za učinkovitu upotrebu ovih senzora u industrijskoj automatizaciji:

Za pouzdano obavljanje zadataka upravljanja ili kako bi se osiguralo da brzina valjka ostane unutar zadanih granica, neka postrojenja i strojevi trebaju informaciju o brzini transportne opreme. Koristeći naprednu funkciju brojanja, mogu se učinkovito provesti ovi i drugi zadaci automatizacije.

U nekim slučajevima mora se provjeriti je li predmet na pokretnoj traci ispravnog oblika ili u ispravnom položaju da bude prikladan za transport na drugo odredište. Viljuškasti senzori  omogućuju izravno i vrlo precizno mjerenje vremenskog intervala (okvira, prozora). Rezultati mjerenja prenose se u upravljački sustav u potrebnom formatu pa se informacije mogu podvrgnuti daljnjoj obradi.

Za održavanje visoke razine produktivnosti, neka postrojenja i strojevi trebaju informacije o tome koji detektirani signali predstavljaju smetnje. Dodatne informacije o tome zatim se koriste za uklanjanje tih smetnji. Neki viljuškasti senzori opremljeni su funkcijom koja spriječava preopterećenje upravljačkog sustava.

Pročitajte najnovije vijesti o viljuškastim senzorima

Pretplatite se na naš newsletter!