Senzori položaja

vodećih proizvođača

Senzori položaja olakšavaju beskontaktno mjerenje i praćenje položaja predmeta. Oni pružaju informacije o lokaciji ili pomaku, u smislu linearnog pomaka, kutu rotacije ili kretanja u trodimenzionalnom prostoru. Ovi senzori su nezamjenjivi u industrijskom i strojarskom inženjerstvu i u primjenama kontrole kretanja.

Imate pitanja za nas?

Koristite senzore položaja vrhunske kvalitete

Micro-Epsilon optoNCDT

Senzori položaja jedni su od najraznovrsnijih senzora koji se koriste u skoro svim granama industrije. Oni otkrivaju kretanje predmeta i pretvaraju ga u signale pogodne za obradu, prijenos ili kontrolu.

Iz naše široke ponude senzora položaja odaberite one koji najbolje odgovaraju potrebama za vaše primjene. Odaberite proizvode vrhunske kvalitete vodećih tvrtki:

Želite kupiti naše senzore položaja?

Odaberite senzore položaja prilagođene vašim zahtjevima

Glavna svrha senzora položaja je otkriti predmet i prenijeti informaciju o njegovom položaju generiranjem signala koji daje povratnu informaciju o položaju.

Tu povratnu informaciju možete koristiti za kontrolu automatiziranih odziva u procesu, zvučne alarme ili pokretanje drugih aktivnosti prema zahtjevima određene namjene.

Zadaci mjerenja položaja mogu se riješiti s različitim vrstama senzora prilagođenih zahtjevima svake namjene.

Iskoristite prednosti širokog raspona modela senzora položaja

Prema vrsti mjerenja senzori se dijele na:

Linearni senzori položaja pretvaraju linearna kretanja ili mjerenja u izlazne signale za obradu. Linearni senzori položaja su posvuda oko nas. Oni koriste različite vrste tehnologija kako bi osigurali da mjerenja za određenu primjenu budu izvršena na najbolji način. Mogu biti kontaktni i beskontaktni. Beskontaktni senzori se ne habaju, imaju duži vijek trajanja, ali su obično skuplji.

Rotacijski senzori položaja pretvaraju rotacijske pokrete u izlazne signale. Kao i linearni senzori položaja, mogu biti kontaktni i beskontaktni. Birati se može između senzora s jednim ili više okretaja ovisno o tome mjere li se stupnjevi rotacije ili broj okretaja.

Senzori kutnog položaja/rotacijski enkoderi su beskontaktni optički uređaji koji pretvaraju položaj kuta rotiranja u analogni ili digitalni podatkovni kod. Drugim riječima, pretvaraju mehaničko kretanje u električni signal (po mogućnosti digitalni).

Provjerite specifične tehnologije senzora položaja

Za postizanje optimalnih rezultata mjerenja koristi se nekoliko specifičnih tehnologija, a glavni modeli senzora položaja podržavaju ove temeljne tehnologije:

Senzori položaja s potenciometrom su senzori koji za mjerenje linearnog ili rotacijskog pomaka mijenjaju vrijednost otpora.

Induktivni senzori položaja detektiraju položaj predmeta tako što se mijenja karakteristika magnetskog polja koje se inducira u zavojnicama senzora. LVDT (Linearni varijabilni diferencijalni transformatori) služe za praćenje linearnog kretanja dok RVDT (Rotacijski diferencijalni transformatori napona) prate rotacijski položaj predmeta.

Senzori položaja koji rade na principu vrtložnih struja rade s električki vodljivim predmetima. S takvim senzorima može se odrediti relativna udaljenost predmeta od senzora, ali ne i smjer objekta u odnosu na senzor.

Kako bi utvrdili položaj predmeta koji se mjeri, Kapacitivni senzori položaja oslanjaju se na otkrivanje promjene u vrijednosti kapaciteta. Oni mogu mjeriti položaj predmeta linearno i pod kutom.

TURCK Induktivni senzori - primjena

Magnetostriktivni senzori položaja koriste prednosti magnetorestrikcije u feromagnetskim materijalima, tj. njihovu promjenu veličine i oblika pod utjecajem magnetskog polja, kako bi odredili položaj predmeta.

Ovi senzori mjere promjene Hallovog napona kao pokazatelj položaja predmeta.

Svjetlovodnii senzori položaja za mjerenje optičke snage koriste optičko vlakno s nizom fotodetektora koji se nalaze na svakom kraju vlakna. Logaritam omjera izmjerene optičke snage promatrane na oba fotodetektora je linearna funkcija udaljenosti predmeta od kraja vlakna, pa se ta vrijednost može koristiti za pružanje informacije o položaju predmeta.

Optički senzori položaja koriste promjenu kod karakteristika svjetla (npr. valne duljine, intenziteta, faze, polarizacije) za utvrđivanje informacije o položaju predmeta.

Ultrazvučni senzori položaja koriste promjenu visokofrekventnih zvučnih valova za utvrđivanje položaja predmeta. Izvrsne rezultate daju u radu s ciljanim predmetima različitih materijala i karakteristika površina, te mogu otkriti male objekte na većoj udaljenosti od drugih modela senzora položaja. Otporni su na vibracije, okolnu buku, EMI i infracrveno zračenje.

Specifikacije koje određuju performanse

Prilikom odabira prikladnog senzora također je korisno obratiti pažnju na: njegovu veličinu i težinu, daje li informacije o apsolutnom ili inkrementalnom položaju, rasponu radne temperature, njegovu sposobnost da je otporan na različite okoliše i radne uvjete (vlaga, onečišćenja, mehanički udar, vibracije), jednostavnost instalacije, početni trošak.

Neke ključne specifikacije koje se moraju znati, a koje se odnose na većinu senzora položaja su:

Raspon udaljenosti od senzora do predmeta mjerenja za koji se može dobiti izmjerena vrijednost.

Definira vrijednost najmanjeg koraka koji senzor može mjeriti.

Stupanj podudarnosti izmjerenog položaja sa stvarnim položajem predmeta koji se mjeri.

Odražava raspon sličnih rezultata dobivenih za izmjereni položaj kada senzor provodi identično mjerenje tijekom vremena.

Opseg odstupanja izlaznog mjerenog signala od raspona vrijednosti izlaza za senzor.

Turck Collision protection Reach Stacker

Uobičajene primjene senzora položaja

Testiranje u autoindustriji

Senzori položaja se često koriste u raznim granama industrije kao što su: automobilska industrija, moto sport, medicina, poljoprivreda, robotika, industrijska obrada, mobilna vozila, testne i laboratorijske primjene, hrana i piće, pakiranje, alatni strojevi i mnoge druge.

 • kut upravljanja i položaj mjenjača
 • aktivacija spojke/gasa i položaj papučice
 • strojogradnja – povratna informacija o položaju (tekstilni strojevi i strojevi za zavarivanje)
 • strukturno ispitivanje
 • nuklearne elektrane
 • ispitivanje automobila
 • mjerenje brzine pokretne trake
 • kontrola procesa ispisa
 • kontrola etiketiranja
 • pozicioniranje rampe i mosta
 • ulazne barijere za kontrolu prolaza
 • pokretanje dizala
 • MRI strojevi
 • pozicioniranje CCTV kamere

Pročitajte najnovije vijesti o senzorima položaja

Pretplatite se na naš newsletter!