Glavni prekidači

vodećih proizvođača

Glavni prekidači su osnovne sklopne i zaštitne naprave za sigurno upravljanje strojevima i uređajima. Isključivanjem stroja ili uređaja iz izvora napajanja, oni vam osiguravaju siguran električni krug bez napona tijekom radova na održavanju.

Imate pitanja za nas?

Izaberite vrhunske glavne prekidače 

BENEDICT Glavni prekidači

Naša ponuda glavnih prekidača uključuje različite vrste. Svima je zajednička kompaktnost koja osigurava uštedu prostora i fleksibilnost konektora za različite debljine kabela koji osiguravaju svestranu upotrebu.

Koristite prekidače vrhunske kvalitete za sigurno upravljanje strojevima i uređajima gdje god želite osigurati najvišu razinu sigurnosti i zaštite. Nudimo Vam glavne prekidače priznatih tvrtki:

Želite kupiti naše glavne prekidače?

Pridržavajte se standarda i osigurajte sigurnost

Jedan od osnovnih zahtjeva norme SIST EN 60204-1 odnosno VDE0113 je da svaki industrijski stroj odnosno opskrbni prekidački blok ima glavni prekidač. Time se prekida veza između električnih uređaja i glavnog izvora napajanja i tako osigurava prekid električnog napona kada se stroj servisira ili nadograđuje.

Glavni prekidači se stoga mogu koristiti npr. za brzo isključivanje velikih strojeva i sustava kada ih želite sigurno očistiti, održavati ili popraviti. Omogućuju potpuno isključivanje električne opreme tijekom drugih dužih razdoblja neaktivnosti. Mogu se koristiti za zaustavljanje strojeva i uređaja u hitnim slučajevima kako bi zaštitili i opremu i operativno osoblje u opasnim situacijama kao što su preopterećenje, kratki spoj, krivo prebacivanje ili strujni udar.

BENEDICT Glavni prekidači 2

Provjerite zahtjeve za glavne prekidače

Glavni prekidači 1

Da bi se sklopni uređaj mogao koristiti kao glavni prekidač, on mora ispunjavati sljedeće zahtjeve norme IEC/EN 60204-1:

  • Mora imati samo jedan položaj “Uključeno” (ON) i jedan položaj “Isključeno” (OFF), koji su označeni sa “I” i “O”.
  • Njegov položaj mora biti jasno naznačen vidljivim otvaranjem kontakata ili jasnim prikazom položaja (položaja poluge ili indikatora).
  • Mora imati mogućnost zaključavanja u položaju “Isključeno”. Ovo se odnosi i na ručni i na daljinski rad.
  • Može imati motorni pogon za daljinsko upravljanje, ali mora imati i mogućnost ručnog upravljanja.
  • Treća pozicija “+” (TRIP) je dozvoljena, ali nije obavezna.
  • Kada koristite dvije ili više glavnih sklopki, morate koristiti zaštitnu blokadu (interlock).
  • Njegovi priključci moraju biti zaštićeni prema namjeni (IP2X).
  • Ručka za rukovanje prekidačem mora biti izvan bloka prekidača, crna ili siva, osim kada je prekidač u funkciji zaustavljanja u nuždi i ručka mora biti crvena na žutoj pozadini.

Iskoristite prednosti širokog izbora glavnih prekidača

Možete birati između različitih vrijednosti nazivnih struja i polova glavnog prekidača, odnosno između prekidača nazivne struje 10-320 A te od 3- do 8-polne izvedbe. Svaka verzija nudi vam određene korisne značajke i pogodnosti.

Pojedine serije glavnih prekidača se međusobno razlikuju i po načinu ugradnje ili montaže, npr. prekidači su dostupni za ugradnju na vrata ormara ili u kućište s odgovarajućom zaštitom.

Boju prekidača ćete odabrati prema njegovoj funkciji. Prekidač s kontrastnom crvenom upravljačkom ručicom na žutoj pozadini namijenjen je za hitno isključivanje. Za prekidač koji nema funkciju zaustavljanja u nuždi, odabrat ćete prekidač s upravljačkom ručicom u crnoj ili sivoj boji.

BENEDICT Glavni prekidači

Pročitajte najnovije vijesti

Pretplatite se na naš newsletter!