Optički senzori

provjerenih proizvođača

Optički senzori uključuju širok raspon uređaja koji koriste elektronički i optički element kao komponentu detekcije. Takvu detekciju karakterizira visoka preciznost, brzi odziv i beskontaktno prepoznavanje, brojanje ili pozicioniranje detektiranih dijelova. Pretvarajući svjetlo ili promjenu svjetla u elektronički signal, optički senzori omogućuju automatizaciju proizvodnje i rukovanja materijalima u gotovo svim područjima industrijske automatizacije.

Imate pitanja za nas?

Optički senzori vrhunske kvalitete za vrhunsku detekciju

Karakteristike optičkih senzora su jednostavna struktura, fleksibilnost i raznolikost. Zato se na veliko koriste u području kontrole i ispitivanja. Iz naše široke ponude moći ćete odabrati senzore koji savršeno odgovaraju zahtjevima vaše primjene.

Senzore vrhunske kvalitete proizvode vodeće svjetske tvrtke:

Želite kupiti naše optičke senzore?

Odaberite iz velike ponude različitih optičkih senzora

S optičkim senzorima pomoću svjetla možete beskontaktno detektirati ili brojiti objekte, mjeriti udaljenost, raspoznati boju, sjaj ili luminiscenciju. Ako se dodaju posebni kabeli s optičkim vlaknima mogu se koristiti i u ekstremnim uvjetima kao što su hladnoća, vrućina ili ograničen prostor.

Dostupne su dvije glavne grupe senzora, preklopni optički senzori i mjerni optički senzori.  Svaka od navedenih grupa sadrži mnogo različitih modela senzora za široki raspon namjene.

Pouzdano raspoznavanje prisutnosti/odsutnosti predmeta

Leuze optički senzori

Preklopni optički senzori  prepoznavaju je li neki objekt prisutan ili nije. Njihovu, obično jednostavnu tehnologiju, karakterizira niska cijena, jednostavno pokretanje i bez kontakta s medijem. Može se birati između:   

U through-beam fotoelektričnim optičkim senzorima, predajnik i prijemnik smješteni su u odvojenim kućištima. Kada objekt prekine zraku svjetlosti koja je iz predajnika emitirana i usmjerena izravno na prijemnik, izlaz prijemnika mijenja stanje. S ovakvim načinom rada kada se koriste predajnik i prijemnik postiže se najduži domet osjetljivosti i najveće pojačanje. Njihovo korištenje je pouzdanu i u maglovitim, prašnjavim i prljavim okruženjima kao npr. kod nadzora proizvodnih i linija za pakiranje, mjerenja punjenja kroz prozirne spremnike, zaštite opasnih područja za automatska vrata, itd.

Kod retro-reflektivnih senzora, predajnik i prijemnik su smješteni u istom kućištu. Objekt se detektira kada se prekine svjetlosna zraka između senzora i posebnog reflektora. Ovi senzori omogućuju idealno raspoznavanje sjajnih i blještavih, kao i otkrivanje prozirnih predmeta i primjenjuju se u npr. ambalažnoj i tiskarskoj industriji.

Kod difuznih senzora, objekt se prepoznaje difuzno, a predajnik i prijemnik su smješteni u istom kućištu. Jednostavno se montiraju, a domet osjetljivosti im je od nekoliko centimetara do nekoliko metara. Intenzitet reflektirane svjetlosti, radna stabilnost i domet osjetljivosti variraju ovisno o uvjetima na površini promatranog objekta (npr. boja, glatkoća, itd.).

Fiber-optički/svjetlovodni senzori koriste optička vlakna ili kao senzorsku komponentu ili za prijenos signala od senzora do elektronike za obradu signala. Budući da su otporni na elektromagnetske smetnje i ne provode struju, mogu se koristiti u prostorima visokog napona ili u prostorima sa zapaljivim materijalom, a mogu podnijeti i visoke temperature. Ovi senzori su namijenjeni za tehnologiju mjerenja u različitim područjima kao npr. u znanosti o materijalima, niskogradnji, niskim konstrukcijama, kemijskim i visokonaponskim trafostanicama. Vrlo često zahtjeva se mjerenje mehaničkih veličina poput deformacija, naprezanja i vibracije.      

Kod viličastih optičkih senzora odašiljač i prijemnik smješteni su u kućište u obliku slova U. Odlikuju se visokom frekvencijom uključivanja i posebno finim i preciznim svjetlosnim snopom. To omogućuje pouzdano otkrivanje vrlo brzih procesa. Dobro će poslužiti posebno u detekciji malih predmeta, mjerenju brzine, kontroli izbacivanja, zadacima pozicioniranja i brojanju predmeta.

Preklopne svjetlosne zavjese otkrivaju objekte s infracrvenim svjetlom u širokom polju detekcije. Reagiraju ako se zrake senzora u polju prekinu. Rade na principu višestrukih ‘through-beam/prijemnik-predajnik’ senzora čiji su izlazni signali međusobno povezani. Predajnik i prijemnik nalaze se u zasebnim kućištima. Različite rezolucije i duljine mjernog polja omogućuju pouzdanu upotrebu u različitim primjenama. Mogu se koristiti za praćenje projekcija, praćenje u polju detekcije i prepoznavanje objekata.

Osigurajte različita mjerenja

Mjerni optički senzori osim prepoznavanja prisutnosti ili odsutnosti objekta omogućuju niz mjerenja.

Prostorna usklađenost laserskog svjetla osigurava vrhunska optička svojstva (mala odstupanja) kada je u pitanju mjerenje specifičnih točaka; idealno u aplikacijama za traženje dometa na velikim udaljenostima. Kada su u pitanju zadaci i primjene mjerenja udaljenosti u zatvorenom prostoru LED diode nude najširi raspon ključnih pokazatelja performansi – KPI. Sigurne su za oči i imaju prihvatljivo svjetlo, što ih čini praktičnim i jednostavnim za primjenu u rješenjima gdje se koriste senzori.

Možete odabrati:

Mjerne svjetlosne zavjese otkrivaju i mjere predmete infracrvenim svjetlom u širokom detekcijskom ili mjernom polju. Ako se svjetlosne zrake prekinu, senzor se aktivira. Rade na principu višestrukih ‘through-beam/prijemnik-predajnik’ senzora čiji se izlazni signali pojedinačno vrednuju. Predajnik i prijemnik koji se nalaze u zasebnim kućištima dostupni su s različitim veličinama mjernog polja i razmakom svjetlosnih zraka. Uređaji su prikladni za mnoge mjerne zadatke s različitim rezolucijama i mogu se integrirati u različita fieldbus okruženja.   

Optički senzori udaljenosti koriste lasersko ili LED svjetlo za brzo i precizno mjerenje udaljenosti čak i na velikim rasponima. Mjerenje udaljenosti temelji se na principu triangulacije.

Leuze mjerna svjetlosna zavjesa

Pročitajte najnovije vijesti o optičkim senzorima

Pretplatite se na naš newsletter!