Kontaktori

vodećih proizvođača

Kontaktori su posebna vrsta releja koji se koriste za uključivanje ili isključivanje električnog kola u aplikacijama sa visokim kapacitetom struje. Smanjenjem i kontrolom električnih kola izazvanih jakim strujama motora, oni Vam pomažu da zaštitite radnike i opremu u širokom spektru industrijskih primena.

Imate li pitanja za nas?

Obezbediti bezbednost radnika i mašina

Električni orman opšti 4 - kontaktori

Kontaktori se mogu lako montirati na terenu i kompaktne su veličine. Oni generalno imaju više kontakata, koji su u većini slučajeva normalno otvoreni i obezbeđuju radnu snagu za opterećenje kada je kalem kontaktora pod naponom. Ovi uređaji Vam pomažu da nosite velike struje i snage u Vašim aplikacijama. Možete ih koristiti za upravljanje elektromotorima.

Naša ponuda obuhvata različite tipove kontaktora vrhunskog kvaliteta renomiranog proizvođača:

Želite kupiti naše kontaktore?

Proverite komponente kontaktora

Postoje tri komponente kontaktora koje su ključne:

Špulna ili elektromagnet je najvažnija komponenta. On obezbeđuje pokretačku snagu koja je potrebna za zatvaranje kontakata. Zaštićen je kućištem zajedno sa kontaktima.

Kontakti obavljaju zadatak prenošenja struje kontaktora. Postoje različite vrste kontakata u kontaktoru, naime, kontaktne opruge, pomoćni kontakti i kontakti za napajanje. Svaki tip ima individualnu ulogu.

Kućište obezbeđuje izolaciju i zaštitu od ljudi koji dodiruju zavojnicu i kontakte. Zaštitno kućište je napravljeno od različitih materijala, na primer, polikarbonata, poliestera, najlona 6, bakelita, termoreaktivne plastike i dr. Kontaktor otvorenog okvira obično ima dodatno kućište, koje štiti uređaj od lošeg vremena, opasnosti od eksplozije, prašine i ulja.

Električni orman i Benedict kontaktor

Izaberite odgovarajući kontaktor

Uopšteni električni orman 3

Postoje različiti tipovi kontaktora, od kojih svaki ima svoj skup karakteristika, mogućnosti i primene. Oni mogu da prekinu struju u širokom opsegu struja (od nekoliko ampera do preko 5000 A) i napona (od 24 V DC do hiljada volti). Ovi električni uređaji takođe dolaze u različitim veličinama, od ručnih dimenzija do veličine metra.

Dva glavna tipa kontaktora su:

Ručni kontaktor sa dvostrukim prekidnim kontaktima koji može otvoriti kolo na dva mesta u isto vreme. Tako, čak i u manjem prostoru, omogućava rad sa više struje. Kako su prekidač ili dugme fizički pričvršćeni za kontroler, strujni krug se uključuje kada operater aktivira kontroler.

Magnetni kontaktor koji ne zahteva ljudsku intervenciju. Radi elektromehanički i daljinski. Time se eliminišu rizici za operativno osoblje. Ovaj kontaktor zahteva samo malu količinu kontrolne struje za otvaranje ili zatvaranje kola. Ovo je najčešći tip kontaktora koji se koristi u industrijskim kontrolnim aplikacijama.

Produžite životni vek kontaktora

Očekivani životni vek kontaktora ili njegov „vek trajanja kontakta“ predstavlja jednu od najvećih briga korisnika. Sa kontaktima kontaktora koji se često otvaraju i zatvaraju, njegov životni vek se smanjuje. Električni luk koji nastaje otvaranjem i zatvaranjem stvara toplotu i oštećuje površinu kontakata. Takođe uzrokuje tragove rupica i opekotina, koji na kraju pocrne kontakte. Kada se kontakti istroše i korodiraju u velikoj meri, morate ih zameniti.

Što se kontakt brže zatvara, brže se gasi luk. Ovo pomaže da se produži životni vek kontaktora. Tako su najnovije verzije kontaktora dizajnirane tako da se kontakti zatvaraju veoma brzo i energično. Pri tome se udaraju jedni o druge i proizvode akciju odbijanja. Ovaj „fenomen odbijanja kontakta“ stvara sekundarni luk.

Brzo zatvaranje kontakata i smanjenje odbijanja kontakta pomažu u smanjenju habanja kontaktora i sekundarnog luka.

Uopšteni električni orman 6

Koristite kontaktore u raznim aplikacijama

Uopšteni električni ormar 5

Kontrola osvetljenja

Možete koristiti kontaktore da obezbedite centralnu kontrolu velikih instalacija osvetljenja, kao što su poslovna zgrada ili maloprodajna zgrada. Da bi se smanjila potrošnja energije u namotajima kontaktora, koriste se kontaktori sa zaključavanjem, koji imaju dva radna namotaja. Jedan kalem, trenutno pod naponom, zatvara kontakte strujnog kola, koji se zatim mehanički drže zatvorenima. Drugi kalem otvara kontakte.

Elektromotorni starter

Kontaktore možete koristiti prvenstveno kao kontrolni element za napajanje Vaših električnih motora. Specijalni zaštitni kontaktori takođe obezbeđuju zaštitu od isključenja struje, podnapona i preopterećenja.

Možete imati koristi od njih u širokom spektru industrija: nafta i gas, hrana i piće, alatne mašine, automobilska industrija, pakovanje i još mnogo toga.

Pročitajte najnovije vesti

Prijavite se na naš newsletter!

Dobićete samo kvalitetne vesti i podsetnike na webinarima o vodećoj opremi za automatizaciju, pomoću koje možete da pobedite konkurenciju.