Kontrastni senzor KRT 3C za industriju pakovanja

Kompaktni kontrastni senzor KRT 3C kompanije Leuze nudi Vam brzo i pouzdano prepoznavanje kontrastnih razlika u aplikacijama gdje je prostor za ugradnju ograničen. Iskoristite njegove male dimenzije u procesima pakovanja.

Kada se spoje fleksibilnost i korisnost

Kontrastni senzori su razvijeni da detektuju markere na predmetima tokom procesa pakovanja. Ovi kontrastni markeri se nalaze na folijama, kesicama, blister pakovanjima ili na naljepnicama.

Leuze je razvio kompaktni kontrastni senzor serije 3C za fleksibilnu upotrebu sa različitim bojama predajnika (RGB svijetlo, bijelo svijetlo ili laserski generisano crveno svijetlo) za sve uobičajene kombinacije boja i nijansi sive. KRT 3C omogućava pouzdanu i preciznu detekciju čak i blagih kontrastnih razlika, kao i oznaka štampe na sjajnim materijalima.

Želite kupiti naše Senzore za specijalne namjene?

Kontrastni senzor za ugradnju u uskim prostorima

Sa veoma kompaktnim kućištem (11 x 32 x 17 mm), kompaktni senzor serije 3C je najmanji kontrastni senzor Leuze-a. Razvijen je za situacije sa ograničenim prostorom za instalaciju, a pri tome nudi visok nivo fleksibilnosti montaže.

Robusno plastično kućište ima stepen zaštite IP67 i IP69K. Otpornost kućišta na sredstva za čišćenje koja se često koriste u industriji pakovanja potvrđena je ECOLAB sertifikatom.

Sve postavke za integraciju i rad senzora, kao i za promjene formata proizvoda, lako možete obaviti putem IO-Link interfejsa.

Prednosti koje omogućava kontrastni senzor

Kontrastni senzor KRT 3C je fleksibilan zahvaljujući višestrukim tipovima svijetla u jednom kućištu: višebojno (crveno, zeleno ili plavo svijetlo), bijelo svijetlo i laserski generisano crveno svijetlo.

Senzor omogućava pouzdanu detekciju čak i najmanjih kontrastnih razlika i oznaka štampe čak i na sjajnim i visoko reflektujućim materijalima.

KRT 3C se ističe visoko preciznom i pouzdanom identifikacijom kontrasta sa kratkim vremenom odziva od 50 µs (za laser: 125 µs) i minimalnim titranjem signala za optimalan protok mašine.

Visoka fleksibilnost montaže i jednostavna integracija čak i u uskim prostornim instalacijama omogućeni su zahvaljujući kompaktnom i robustnom kućištu sa visokim stepenom zaštite IP 67 i IP 69K, kao i ECOLAB certifikatom.

Dostupni su različiti režimi teach-ovanja, čime se osigurava rutinsko, jednostavno i brzo puštanje mašine u rad (statička ili dinamička obuka sa 2 tačke, statička obuka sa 1 tačkom).

Kontrastni senzor KRT 3C ima IO-Link za jednostavnu integraciju dodatnih funkcija u kontrolu mašine, na primjer, jednostavnu promjenu formata zahvaljujući upravljanju receptima, parametrizaciju senzora ili zaključavanje tastera za obuku radi sprečavanja neovlaštenog pristupa.

kontrastni senzor KRT 3C Leuze

Odaberite odgovarajući izvor svjetlosti

kontrastni senzor KRT 3C Leuze

Budući da pouzdanost detekcije kontrastnih markera u različitim aplikacijama zavisi od boje emitovane svjetlosti, kontrastni senzori KRT 3C koriste tri različita tipa svjetlosti. Na taj način, možete odabrati odgovarajući izvor svjetlosti za svaku vrstu materijala i za svaku boju kontrastnog markera u procesima pakiranja ili označavanja:

Višebojni izvor koristi crvenu, zelenu ili plavu LED svjetlost (RGB). Putem automatskog odabira odgovarajuće boje predajnika, različite kombinacije boja ili nijansi sive mogu se pouzdano detektovati. Višebojni uređaji posebno su pogodni za veoma šarene štampane folije.

Bijela LED svjetlost se koristi ako je potrebno razlikovati boje i nijanse sive od referentne nijanse sive (sa jednakom rezolucijom kontrasta). Ovo pruža veću pouzdanost posebno u slučaju kontrastnih markera na sjajnim površinama.

Kontrastni senzori sa crvenom laserskom svjetlošću emituju vrlo malu lasersku svjetlosnu tačku i stoga su idealan izbor za detekciju vrlo malih markera i promjena u udaljenosti.

Jednostavno konfigurišite upravljajte i održavajte kontrastni senzor

KRT 3C kontrastne senzore možete podešavati na tri načina: (i) putem obučnog tastera, (ii) daljinski putem teach-ovanja preko kabla ili (iii) putem IO-Linka.

Korištenje IO-Linka za konfiguraciju, rad i održavanje (monitoring stanja) kontrastnih senzora pojednostavljuje integraciju i time pomaže u smanjenju vremena zastoja u proizvodnji.

 • Jednostavno prebacivanje formata na drugu vrstu filma ili naljepnice učitavanjem odgovarajućeg skupa parametara na kontrastni senzor, uključujući željenu vrijednost prebacivanja kontrasta (također moguće izravno putem HMI sučelja)
 • Ne oduzima vrijeme za podešavanje i ponovn teachovanje kontrastnog senzora prilikom promjene formata
 • Informacije o signalu u stvarnom vremenu i dijagnostika
 • Brzo i jednostavno daljinsko teachovanje ili zaključavanje teach tastera putem sučelja IO-Link
 • Raznovrsnost režima teach-ovanja omogućuje brzo puštanje mašine u rad:
  • Statički teach sa 2 tačke: Pogodno za ručno pozicioniranje markera i pozadine
  • Dinamički teach sa 2 tačke: Pogodno za pomjeranje markera unutar automatizovanih procesa mašine
  • Statički teach sa 1 tačkom: Pogodno za detekciju bilo koje vrste markera naspram homogene pozadine ili van referentne vrijednosti.
kontrastni senzor KRT 3C IO-link

Jednostavna montaža kontrastnog senzora

kontrastni senzor KRT 3C Leuze

Objekti ili oznake na pakiranju moraju se brzo detektovati i sa visokom pouzdanošću prebacivanja. Također, postoje izazovni uslovi okoline poput uskih prostornih instalacija ili čestih procesa čišćenja. Kontrastni senzor KRT 3C se ističe robusnim minijaturnim kućištem i može se fleksibilno koristiti za različite detekcione zadatke.

 • Mala konstrukcija, visine samo 32 mm, osigurava fleksibilnost tokom montaže, posebno u skučenim prostorima.
 • KRT 3C se također može koristiti na područjima koja zahtijevaju stepene zaštite IP 67 i IP 69K.
 • ECOLAB certifikacija osigurava prikladnost za primjene u kojima se sistem redovno čisti i koriste sredstva za čišćenje.

Primjeri upotrebe u industriji

Detekcija oznaka za rezanje na foliji

Detekcija oznaka za rezanje na foliji

Poravnavanje cijevi u sistemu punjenja putem detekcije markera

Poravnavanje cijevi u sistemu punjenja putem detekcije markera

Doziranje folije u termoformirajućim mašinama

Doziranje folije u termoformirajućim mašinama

Želite li saznati više?

Popunite obrazac i očekujte naš skori odgovor.

  Industrija pakovanja

  Pretplatite se na naš newsletter!

   Ne propustite druge povezane vijesti