IP67 Sigurnosne svjetlosne zavjese MLD 300 / 500

MLD 300 / 500 sigurnosne svjetlosne zavjese Leuze štite pristup industrijskim mašinama i sistemima. Ovi IP67 sistemi predajnik-prijemnik i primopredajnici sa radnim opsegom do 70 m i 8 m, respektivno, savršeni su za ekonomičnu primjenu i jednostavnu instalaciju. Koristite ih da zaštitite operatera i olakšate efikasne procese.

Obezbjedite efikasnu zaštitu

Bezbjednost mašina više se ne ogleda samo u zaštiti osoblja, već se velika pažnja posvećuje i efikasnom i glatkom toku procesa. Sigurnosne svjetlosne zavjese (također sigurnosne matrice ili sigurnosni uređaji sa višestrukim svjetlosnim snopom) su elektroosjetljivi zaštitni uređaji za zaštitu pristupa mašinama i sistemima. Ako se jedan ili više od njihova 2-4 svjetlosna snopa prekine, mašina ili sistem se zaustavljaju. Na ovaj način sprječavaju širok spektar oštećenja od fatalnih nezgoda, raznih povreda do skupih, dugotrajnih oštećenja proizvodne opreme.

Leuze-ovi IP67 sigurnosni uređaji sa višestrukim svjetlosnim snopovima serije MLD 300 (tip 2) i MLD 500 (tip 4) dostupni su kao sistemi predajnika-prijemnika sa 2, 3 i 4 snopa za velike radne domete do 70 m i kao isplativi 2- i 3- snopni operativni primopredajnici do 8 sistema.

Sigurnosne svjetlosne zavjese Leuze

Želite kupiti našu optoelektronsku sigurnosnu opremu?

Pogledajte sve prednosti za vas

 • Sa verzijama sa 2, 3 i 4 zraka i radnim dometima do 70 m, serija MLD uvjek nudi pravo rješenje
 • Praktični okretni nosači za montažu i stezaljke za brzu instalaciju i poravnavanje
 • Lako podešavanje višestrane zaštite za pristup zajedno sa UMC stubovima ogledala koji se lako podešavaju
 • Integrisana pomoć za lasersko poravnanje za lako poravnanje čak i na velikim udaljenostima
 • Integrisane funkcije isključivanja zvuka za jednostavno podešavanje zaštite pristupa na transportnim linijama

 MLD sigurnosne svjetlosne zavjese – najvažnije

Sistemi primopredajnika se sastoje od aktivnog predajnika/prijemnika i pasivnog odbojnog ogledala bez električne veze. Ovo omogućava isplativa rješenja sa malim naporom za instalaciju za radni opseg do 8 m.

Sistemi predajnik-prijemnik se sastoje od odvojenih predajnika i prijemnika sa električnim priključkom za aplikacije sa velikim radnim dometima do 70 m. Ogledala za skretanje mogu se dodati za višestranu zaštitu.

Uređaj omogućava jednostavnu konfiguraciju svih podešavanja kroz dodjeljivanje pinova, štedeći vrijeme i novac tokom procesa puštanja u rad i obezbeđujući konfiguraciju bez grešaka. Štaviše, uređaj podržava plug-and-play opciju, omogućavajući zamjenu bez napora bez potrebe za rekonfiguracijom.

MLD se lako poravnjava zahvaljujući svojim praktičnim okretnim nosačima i stezaljkama. Sa integrisanim laserom za poravnanje, poravnanje se može postići brzo i lako, čak i na velikim udaljenostima i kada se postavljaju višestrane zaštite sa stubovima ogledala.

Baza stubova sadrži opružne elemente koji povećavaju pouzdanost sistema tako što apsorbuju mehaničke udare i automatski vraćaju stubove u prvobitni položaj. Ovo eliminiše potrebu za poravnanjem ili popravkom.

Integrisana, višebojna indikatorska svjetla pružaju jasnu i stalnu vidljivost statusa OSSD izlaza. Oni također ukazuju na zahtjeve za resetovanje kad god je to potrebno.

Stubovi DC i UDC uređaja omogućavaju jednostavnu, samostojeću montažu MLD sigurnosnih svjetlosnih zavjesa. Specijalni nosači za montažu obezbjeđuju jednostavnu instalaciju i brzo poravnavanje uređaja.

UMC stubovi ogledala obezbjeđuju jednostavno i pouzdano postavljanje višestrane zaštite pristupa.

Opružni elementi u podnožju stubova apsorbuju mehaničke udare i automatski vraćaju stubove u početni položaj. Radovi na poravnanju ili popravci nisu potrebni.

Set-AC: Sa unaprijed montiranim i spremnim za upotrebu, set senzora za isključivanje Set-AC obezbjeđuje brzo puštanje u rad bez grešaka. Radi zajedno sa MLD sigurnosnim svjetlosnim zavesama i lako se montira sa strane kolone UDC uređaja ili direktno na MLD.

MLDSET: Set zaštitnih senzora nudi kompletna rješenja za zaštitu pristupa sa muting funkcijom. Zahvaljujući dizajnu spremnom za upotrebu sa utičnim priključcima, unaprijed montirani set garantuje efikasno podešavanje i brzo puštanje u rad.

Funkcije utišavanja efikasno upravljaju i nadgledaju operaciju premošćavanja za transport materijala na transportnim linijama. Koristeći signale senzora za utišavanje, oni razlikuju transportnu robu i pojedince. Muting funkcije su dostupne u različitim sigurnosnim senzorima i kontrolnim komponentama, u zavisnosti od specifične primjene.

Zaštita pristupa sa muting funkcijom može se neprimjetno integrisati u sigurnosni krug kontrole sistema pomoću OSSD izlaza. Ove funkcije su već integrisane u uređaje i mogu se lako konfigurisati po potrebi. Sigurnosne funkcije ne moraju biti programirane.

Koristite sigurnosne svjetlosne zavjese u različitim aplikacijama

sigurnosne svjetlosne zavjese MLD: Zaštita jednostranog pristupa

Zaštita jednostranog pristupa

Uslov:

Pristup opasnom području na mašini ili sistemu mora biti zaštićen.

Rješenje:

Da bi se omogućio jednostavan ulazak i izlazak materijala, mogu se koristiti MLD 300 / 500 sigurnosne svjetlosne zavjese. Modeli primopredajnika sa radnim dometom do 8 m su posebno jednostavni za instalaciju. Za zaštitu širokog područja, dostupni su modeli predajnik-prijemnik sa dometom do 70 m.

Višestrana zaštita pristupa

Uslov:

Pristup radnom dometu treba da bude zaštićen dok mašina radi. Da bi se omogućio ulazak i izlazak materijala, mašina mora biti lako dostupna sa više strana.

Rješenje:

MLD 300 / 500 sigurnosne svjetlosne zavjese u kombinaciji sa UMC stubovima ogledala obezbeđuju pristup mašini sa više strana i na dužinama do 70 m. Integrisana pomoć za lasersko poravnanje čini instalaciju brzom i jednostavnom.

sigurnosne svjetlosne zavjese MLD: Višestrana zaštita pristupa
Zaštita pristupa na transportnim linijama

Zaštita pristupa na transportnim linijama, sa muting funkcijom

Uslov:

Zaštita pristupa na transportnim linijama je da spreči pristup licima u opasnoj zoni, dok istovremeno omogućava prolazak transportovane robe.

Rješenje:

Muting funkcija premošćuje sigurnosni senzor na kontrolisan način kako bi se omogućilo da transportovana roba prođe. Različite muting funkcije su već integrisane u MLD sigurnosne svjetlosne zavjese:

 • 2 senzora premoštena, vremenski kontrolisano; to je univerzalno rješenje za ulazak i izlazak.
 • 2 senzora premoštena, kontrolisano sekvencom; to je rješenje samo za izlazne zone, za povećane sigurnosne zahtjeve.
 • 4 senzora premoštena, vremenski kontrolisano; to je rješenje za ulazak i izlazak, za povećane sigurnosne zahtjeve.

Želite li saznati više?

Popunite obrazac i očekujte naš skori odgovor.

  Pretplatite se na naš newsletter!

   Ne propustite druge povezane vijesti