Sigurnosna brava sa višestrukim opcijama zaključavanja

Sigurnosna brava AZM201  za zaključavanje iz Scmersal-a je svestrana u upotrebi i konfiguraciji. Sistem zaključavanja brave dizajniran je za okruženja koja zahtjevaju visok stepen sigurnosti i ima jednostavan i intuitivan način rada jednostavan za upotrebu. Njegove sveobuhvatne dijagnostičke funkcije pomažu minimizirati zastoje.

Iskoristite raznovrsnu upotrebu i konfiguraciju

Schmersalova sigurnosna brava AZM201 predstavlja kombinaciju elektromagnetne blokade i elektroničkih sigurnosnih senzora, s aktivatorom u obliku pokretne ručke. Pruža svestranost u primjeni i konfiguraciji te se može koristiti na vratima s desnim i lijevim šarkama što eliminiše potrebu za različitim verzijama.

Zbog svoje širine, AZM201 se može optimalno montirati na profile od 40 mm. Kompatibilan je s vratima sa šarkama i kliznim vratima, neprimjetno se integrišući s raznim pokretačima.

AZM201 je koristan za okolinu sa strogim sigurnosnim zahtjevima zbog ožičene samokontrole koja se sastoji od 31 senzora i 3 LED diode za praćenje trenutnih radnih uslova.

Schmersal sigurnosna brava AZM201

Želite kupiti našu elektromehaničku sigurnosnu opremu?

Intuitivna aktivacija bez napora

Osiguravajući jednostavnost i intuitivan rad, AZM201 sigurnosna brava eliminiše potrebu za dodatnim pokretnim ručkama na vratima. Pogon se neprimjetno uklapa u svoje kućište, sprečavajući bilo kakvo deformacije i eliminišući rizik od povreda.

Integrisani senzori za detekciju vrata prepoznaju zatvaranje vrata, a RFID tehnologija u sigurnosnoj bravi detektuje pokretač. Jednom kada se aktivira ručka na vratima sigurnosna brava se može zaključati. RFID tehnologija omogućava korisnicima da biraju između različitih nivoa kodiranja čime se pruža fleksibilnost između verzija nisko kodiranih i visoko kodiranih, a na osnovu različitih zahtjeva.

Sigurnosna brava koja koristi različite aktuatore

Za vrata sa šarkama preferira se aktivator B30, koji se ističe po svojoj integrisanoj ručki za vrata. Dodatno, ovaj pokretač može se koristiti s šipkom za zaključavanje, posebno za velika vrata do visine otprilike 2,5 m čime se omogućava dodatna stabilnost. Alternativno, B4 aktivator je pogodan za vrata šarkama, posebno je efikasan za ona sa preklapajućim vratima u usporedbi s B30.

Obje varijante pokretača imaju dodatan izbor okretnog gumba umjesto ručke za vrata. Može kombinovati s unutrašnjim izlazom u nuždi čime dopušta otvaranje vrata iznutra ako je operater slučajno ostao zaključan.

Za klizna vrata, kompaktniji aktivator  B1 nudi se u izvedbama sa ili bez izlaza u nuždi.

Spriječite slučajno zaključavanje

AZM201 oznake za zaključavanje i izlazi u nuždi

Različite oznake za zaključavanje na sigurnosnoj bravi služe kao uređaji za otpuštanje u nuždi čime sprečavaju slučajno zaključavanje zaposlenika tokom održavanja. Pričvršćavanjem brave na oznaku pri ulasku u opasno područje sigurnosna brava ostaje otvorena čime sprečavamo namjerno pokretanje uređaja.

Aktuatori B30 i B40 imaju integrisane priključke za zaključavanje. Imaju raspoložive dvije dodatne izvedbe. Jedna je kompaktnog izgleda koja prolazi kroz otvor pokretača, a druga se montira iznad pokretača, čime u potpunosti prekrije otvor. Sigurnosna brava AZM201 dolazi u izvedbama s monitoring-om kao “power-to-lock” ili “power-to-unlock” nudeći izbor između konektora, vijčanog priključka i kaveznih stezaljki.

Bolja sigurnost uz sigurnosnu bravu AZM201

Sigurnosna brava AZM201 zadovoljava PL2 (Performance Level e) s zaključanom zaštitom u skladu sa EN ISO 13849-1 ili SIL3 u skladu sa EN 62061.

Područje primjene ove brave je raznovrsno i to zbog mogućnosti korištenja pri temperature od -25 do +60 °C te velikom izboru adekvatnih pokretača i prikladnog pribora.  Najčešća primjena je kod robotskih ćelija, mašina za preradu hrane, mašina za farmaceutsku industriju, medicinskih primjena, sistema za rukovanje s materijalom, mašina za pakiranje, opreme za kemijsku obradu,  hidraulične prese za savijanje lima,  mašina za bušenje,  opreme za pakovanje i slično.

Pametna sigurnosna brava kao AZM201 pomaže poboljšati cjelokupnu sigurnost industrijskih primjena. Minimizira vrijeme zastoja Vašeg postrojenja zahvaljujući svojim sveobuhvatnim dijagnostičkim funkcijama.

AZM201 sigurnosna brava - pribor

Želite li saznati više?

Schmersal sigurnsna brava AZM201

Popunite obrazac i očekujte naš skori odgovor.

    Pretplatite se na naš newsletter!

      Ne propustite druge povezane vijesti