Senzori vibracija i temperature – studija slučaja naprednog praćenja procesa

U svijetu teške industrije i proizvodnje, pouzdanost i performanse motora velike snage od suštinskog su značaja. Ključni faktor za uspjeh vodeće kompanije za proizvodnju sode, Şişecam Soda Lukavac, je osiguravanje nesmetanog rada njihovih mašina. U cilju postizanja tog cilja, kompanija je prihvatila naprednu tehnologiju, posebno u oblasti praćenja stanja, kako bi očuvala optimalne performanse i smanjila zastoje. Provjerite kako su im u tome pomogli senzori vibracija i temperature Banner.

Izazov praćenja stanja

Jedan od glavnih izazova s kojim se kompanija Şişecam Soda Lukavac suočavala bilo je praćenje motora velike snage u stvarnom vremenu. Ovi motori, koji čine srce njihovih proizvodnih linija i rade u zahtjevnim uslovima, su od suštinskog značaja za proizvodnju kalcinirane lake i teške sode. Neočekivani kvar bi rezultirao značajnim gubitcima u proizvodnji, što bi povećalo troškove i smanjilo efikasnost.

Da bi riješili ovaj izazov, kompanija se odlučila za implementaciju najsavremenijeg rješenja za praćenje vibracija i temperature.

Sisecam Soda Lukavac Banner rješenje

Želite kupiti naše procesne senzore?

Senzori vibracija i temperature za napredno rješenje

Rješenje monitoring stanja Banner

Banner Engineering Corp. u okviru rješenja za monitoring nudi otporan i prilagodljiv sistem za praćenje i analizu podataka u stvarnom vremenu. Sistem je bio implementiran na postojeću SCADA platformu.

SCADA je integrisana u postojeću infrastrukturu Şişecam Soda Lukavac, pružajući pouzdanu platformu za praćenje ključnih parametara kao što su vibracije i temperatura u stvarnom vremenu. Ključnu su ulogu u tome odigrali Bannerovi senzori za praćenje vibracija i temperature serije QM30VT.

Tehničke karakteristike Bannerovih senzora QM30VT

Senzori vibracija i temperature serije QM30VT nude:

  • Precizno praćenje vibracija visoke osetljivosti (od 10 Hz do 4 kHz) i tačnosti (±10% at 25°C). Oni su sposobni otkriti i najsitnije promjene u vibracijama motora, omogućavajući rano otkrivanje problema.
  • Precizno praćenje temperature, pružajući stvarne podatke o temperaturi motora. Mogu mjeriti širok raspon temperatura (od -40 °C do +105 °C) sa visokom rezolucijom (1 °C) i preciznošću (±3 °C), obezbeđujući rad motora unutar optimalnih temperaturnih granica.
  • Mogućnosti obavještavanja. Ovi senzori se bez problema integrišu sa SCADA sistemom, pružajući trenutna obavještenja operaterima kada se detektuju nepravilne vibracije ili temperature. Blagovremeno obavještenje podstiče operatere da preduzmu brze mjere kako bi spriječili potencijalne probleme.
Banner Illumination Program karakteristike

Rezultati korištenja monitoringa u kompaniji

Usvajanje napredne tehnologije praćenja vibracija i temperature donijelo je značajne rezultate za Şişecam Soda Lukavac. Identifikacijom problema prije nego što eskaliraju u kritične kvarove, kompanija je uštedjela vrijeme i resurse koji bi inače bili izgubljeni zbog neočekivanih zastoja i skupih popravki.

SCADA sistem, uz podršku Banner QM30VT senzora, omogućio je operaterima postavljanje optimalnih rasporeda održavanja. Time je postignuto da se održavanje izvodi u skladu s potrebama, umjesto da bude podložno proizvoljnim vremenskim rokovima.

Senzori vibracija i temperature – hir ili nužnost?

Angažman kompanije Şişecam Soda Lukavac u primjeni naprednih tehnologija praćenja stanja svojih motora velike snage donio je brojne prednosti. Pravovremeno obavještavanje i precizna analiza podataka pružaju operaterima potrebne informacije kako bi donijeli ispravne odluke. Kombinacija SCADA sistema i Banner QM30VT senzora osigurava pouzdano i efikasno praćenje motora, održavajući siguran i nesmetan rad kompanijske proizvodnje.

Na taj način povećana efikasnost, smanjeni troškovi održavanja i povećana pouzdanost operacija predstavljaju ključne faktore koji su unaprijedili poslovanje kompanije.

Senzori vibracija i temperature Banner QM30VT

Budite i Vi korak ispred!

Ekipa Tipteh Sarajevo

Opisani slučaj ilustrira kako primjena najnovijih tehnologija može pozitivno uticati na poslovanje i povećati konkurentske prednosti. Şişecam Soda Lukavac je dokazala da je korak ispred u održavanju i unapređenju svojih proizvodnih operacija, a njihova posvećenost inovacijama čini ih liderima u svojoj industriji.

Za više informacija o tome kako i Vaša kompanija može imati koristi od naprednih rješenja za praćenje ili zahtjev za konsultaciju, molimo kontaktirajte tim Tipteh d.o.o. Sarajevo na +387 33 452 427 ili na info@tipteh.ba.

Želite saznati više?

Popunite formu i javićemo Vam se u najkraćem mogućem roku.

    Pretplatite se na naš newsletter!

      Ne propustite druge povezane vijesti