Ultrazvučni senzori visokih performansi

Turck-ova sveobuhvatna serija ultrazvučnih senzora RU-U karakteriše kratke slepe zone, veliki opseg merenja i širok spektar opcija parametara. Moći ćete da pokrijete velike opsege senzora sa manje varijanti senzora.

Povećani opseg senzora za manje varijante senzora

Serija ultrazvučnih senzora RU-U iz Turck-a može se pohvaliti velikim opsegom senzora sa manje varijanti senzora, čime se efikasno smanjuje opseg varijanti potrebnih za skladištenje. Ovo je posebno omogućeno kratkim slepim zonama senzora, koji istovremeno nude velike opsege senzora – na primer sa opsegom od 40cm, slepa zona je samo 2.5cm.

High-End verzije mogu se koristiti kao prekidač i kao analogni senzor. Različiti načini rada, kompenzacija temperature ili izlazna funkcija takođe se mogu podesiti preko IO-Link-a.

Želite kupiti naše Senzore?

Glavne prednosti serije ultrazvučnih senzora RU-U

Veliki merni opseg

Novi zvučni pretvarači omogućavaju ultrazvučnim senzorima da pokriju veće udaljenosti: do 1.30 m u M18 i do 3m u M30 verziji. Ovom poslednjem više nije potrebna povećana glava pretvarača. Ovo povećava opcije dostupne u postojećim aplikacijama i proširuje opseg aplikacija.

Serija ultrazvučnih senzora RU je kompatibilna sa prethodnom serijom Turck-ovih ultrazvučnih senzora zahvaljujući izuzetno kratkim slepim zonama (npr. samo 2.5 cm u verziji M18 sa opsegom od 40cm). Čak i objekti veoma blizu senzora mogu se pouzdano detektovati. Kraća slepa zona takođe poboljšava mogućnosti za montažu i efikasno otkrivanje objekata.

Robusno metalno cilindrično kućište sa kontinuiranim navojem je posebno kratko i ima ugrađeni metalni M12 konektor na zadnjoj strani. Čvrstoća kućišta ne umanjuje performanse u zahtevnim uslovima, čak ni niske temperature nisu problem. Navoj se proteže preko cele dužine senzora tako da se položaj montaže može menjati.

Prednji deo glatkog zvučnog senzora pouzdano sprečava kontaminaciju i stvaranje naslaga čestica. Mehaničko kretanje membrane otresa naslage i tako se čisti. Naslage čestica koje se mogu pojaviti mogu se jednostavno potpuno obrisati. Zbog toga nema oštećenja usled oštrih i šiljastih predmeta za čišćenje.

Za jednostavno i intuitivno podešavanje parametara bez računara, svi senzori M18 i M30 su opremljeni sa funkcijom „teach-in“ koja se može implementirati preko pina 5. Početak prekidača i opsega merenja se tako mogu podesiti bez eksternog softvera. Teach-in se vrši ili preko teach adaptera ili preko senzorskih varijanti sa integrisanim tasterima. Podešavanje se mora izvršiti unutar fiksnog vremenskog prozora, u suprotnom ne važi, što pouzdano isključuje mogućnost da se podešavanja senzora slučajno promene. Uređaji kompaktnog dizajna M18 takođe imaju ulaz za učenje na PIN 2, što ovu seriju čini 100% kompatibilnom naniže sa prethodnom serijom.

Pored podešavanja putem teach-in funkcije, High-End varijante sa prekidačem i analognim izlazom se takođe mogu parametrizovati preko IO-Link interfejsa verzije 1.1. Uređaji se mogu konfigurisati u različitim režimima rada. Dodatne postavke uključuju kompenzaciju vremena i temperature. Temperaturna kompenzacija se može izvršiti pomoću unutrašnjeg ili eksternog senzora temperature. Ovo eliminiše uticaj temperature na merenje. Na ultrazvučnim senzorima sa analognim izlazom može se podesiti rastuća ili opadajuća karakteristika, a na prekidačkim senzorima histereza. Ako senzor postavimo na dva digitalna izlaza, možemo podesiti NPN/PNP i NO/NC režim za svaki. U slučaju da imamo više uređaja instaliranih u istom okruženju, možemo podesiti režim sinhronizacije ili multipleksni režim kako bismo izbegli međusobni uticaj. Vrednost procesa se može očitati sa 16-bitnom rezolucijom pri brzini od 38.400 tačaka preko podržane COM2 komunikacije.

Želite saznati više?

Popunite formu i javićemo Vam se u najkraćem mogućem roku.

RU-U ultrazvučni senzori serije Turck

Prijavite se na naš newsletter!

Dobićete samo kvalitetne vesti i podsetnike na webinarima o vodećoj opremi za automatizaciju, pomoću koje možete da pobedite konkurenciju.

Ne propustite druge povezane vesti