Ultrazvučni senzori visokih performansi

Turck-ova sveobuhvatna serija ultrazvučnih senzora RU-U karakteriše kratke slijepe zone, veliki opseg mjerenja i širok spektar opcija parametara. Moći ćete da pokrijete velike opsege senzora sa manje varijanti senzora.

Povećani opseg senzora za manje varijante senzora

Serija ultrazvučnih senzora RU-U iz Turck-a može se pohvaliti velikim opsegom senzora sa manje varijanti senzora, čime se efikasno smanjuje opseg varijanti potrebnih za skladištenje. Ovo je posebno omogućeno kratkim slijepim zonama senzora, koji istovremeno nude velike opsege senzora – na primjer sa opsegom od 40cm, slijepa zona je samo 2.5cm.

High-End verzije mogu se koristiti kao prekidač i kao analogni senzor. Različiti načini rada, kompenzacija temperature ili izlazna funkcija također se mogu podesiti preko IO-Link-a.

Želite kupiti naše Senzore?

Glavne prednosti serije ultrazvučnih senzora RU-U

Veliki mjerni opseg

Novi zvučni pretvarači omogućavaju ultrazvučnim senzorima da pokriju veće udaljenosti: do 1.30 m u M18 i do 3m u M30 verziji. Ovom posljednjem više nije potrebna povećana glava pretvarača. Ovo povećava opcije dostupne u postojećim aplikacijama i proširuje opseg aplikacija.

Serija ultrazvučnih senzora RU je kompatibilna sa prethodnom serijom Turck-ovih ultrazvučnih senzora zahvaljujući izuzetno kratkim slijepim zonama (npr. samo 2.5 cm u verziji M18 sa opsegom od 40cm). Čak i objekti veoma blizu senzora mogu se pouzdano detektovati. Kraća slijepa zona također poboljšava mogućnosti za montažu i efikasno otkrivanje objekata.

Robusno metalno cilindrično kućište sa kontinuiranim navojem je posebno kratko i ima ugrađeni metalni M12 konektor na zadnjoj strani. Čvrstoća kućišta ne umanjuje performanse u zahtjevnim uslovima, čak ni niske temperature nisu problem. Navoj se proteže preko cijele dužine senzora tako da se položaj montaže može mijenjati.

Prednji dio glatkog zvučnog senzora pouzdano sprječava kontaminaciju i stvaranje naslaga čestica. Mehaničko kretanje membrane otresa naslage i tako se čisti. Naslage čestica koje se mogu pojaviti mogu se jednostavno potpuno obrisati. Zbog toga nema oštećenja usljed oštrih i šiljastih predmeta za čišćenje.

Za jednostavno i intuitivno podešavanje parametara bez računara, svi senzori M18 i M30 su opremljeni sa funkcijom „teach-in“ koja se može implementirati preko pina 5. Početak prekidača i opsega mjerenja se tako mogu podesiti bez eksternog softvera. Teach-in se vrši ili preko teach adaptera ili preko senzorskih varijanti sa integrisanim tasterima. Podešavanje se mora izvršiti unutar fiksnog vremenskog prozora, u suprotnom ne važi, što pouzdano isključuje mogućnost da se podešavanja senzora slučajno promjene. Uređaji kompaktnog dizajna M18 takođe imaju ulaz za učenje na PIN 2, što ovu seriju čini 100% kompatibilnom naniže sa prethodnom serijom.

Pored podešavanja putem teach-in funkcije, High-End varijante sa prekidačem i analognim izlazom se također mogu parametrizovati preko IO-Link interfejsa verzije 1.1. Uređaji se mogu konfigurisati u različitim režimima rada. Dodatne postavke uključuju kompenzaciju vremena i temperature. Temperaturna kompenzacija se može izvršiti pomoću unutrašnjeg ili eksternog senzora temperature. Ovo eliminiše uticaj temperature na mjerenje. Na ultrazvučnim senzorima sa analognim izlazom može se podesiti rastuća ili opadajuća karakteristika, a na prekidačkim senzorima histereza. Ako senzor postavimo na dva digitalna izlaza, možemo podesiti NPN/PNP i NO/NC režim za svaki. U slučaju da imamo više uređaja instaliranih u istom okruženju, možemo podesiti režim sinhronizacije ili multipleksni režim kako bismo izbjegli međusobni uticaj. Vrijednost procesa se može očitati sa 16-bitnom rezolucijom pri brzini od 38.400 tačaka preko podržane COM2 komunikacije.

Želite saznati više?

Popunite formu i javićemo Vam se u najkraćem mogućem roku.

    RU-U ultrazvučni senzori serije Turck

    Pretplatite se na naš newsletter!

      Ne propustite druge povezane vijesti