Unaprijedite savijanje metala Banner senzorima

Prese za savijanje metala nepogrešive su u procesu masovne proizvodnje različitih metalnih komponenti u različitim industrijama. Sveobuhvatno rješenje za poboljšanje performansi, učinkovitosti i sigurnosti tih presa pružaju Vam senzori Banner, doprinoseći pouzdanijem i produktivnijem procesu obrade metala.

Masovna proizvodnja metalnih dijelova

Za oblikovanje ili rezanje metala deformacijom pomoću alata poznatog kao matrica koristi se presa za savijanje, poznata i kao štamparski stroj ili presa za štampanje. Proces štampanja ili savijanja metala, može se kategorizirati u nekoliko vrsta, uključujući rezanje, probijanje, oblikovanje i vučenje, ovisno o specifičnim zahtjevima konačnog dijela.

Prese za savijanje metala široko se koriste u različitim industrijama, npr. u automobilskoj industriji, zrakoplovstvu, elektronici i raznim sektorima proizvodnje, za masovnu proizvodnju različitih metalnih komponenti, od jednostavnih nosača do dijelova s složenim geometrijama.

Metalni dijelovi - presa za savijanje metala

Želite kupiti naše procesne senzore?

Upoznajte komponente presa za savijanje

Presa za savijanje metala

Ključne komponente tipične prese za savijanje i njihove karakteristike su:

Okvir pruža strukturalnu podršku cijeloj presi. Mora biti čvrst i izdržljiv kako bi podnio sile koje nastaju tokom procesa štampanja.

Postelja je ravna površina na kojoj je montirana matrica. Djeluje kao temelj za radni komad metala i matrice.

Matrica je specijalizirani alat koji oblikuje, reže ili formira metal prema željenom obliku. Obično je izrađen od kaljenog čelika i dizajniran prema posebnim zahtjevima dijela koji se proizvodi.

Ram ili kliznik je pokretna komponenta koja nosi gornji dio matrice. Pomjera se gore i dolje, primjenjujući silu na metalni radni komad i oblikujući ga prema obliku matrice.

Kvačilo/Kočnica je sistem za kontrolu uključivanja i isključivanja prese. To omogućava preciznu kontrolu nad procesom štampanja.

Pogonski mehanički sistem osigurava snagu za pokretanje kliznika gore i dolje. Uobičajeni tipovi pogona uključuju mehaničke, hidraulične i pneumatske sustave.

Automatski davači koriste se za pozicioniranje i dovod metalnih limova ili zavojnica u presu za štampanje. Oni osiguravaju neprekidan i precizan dovod materijala za proces štampanja.

Sofisticirani kontrolni sistem modernih presa omogućuje programabilne i automatizirane operacije. Taj sustav osigurava preciznost, ponovljivost i učinkovitu proizvodnju.

Koristi integracije Bannerovih senzora

Bannerova napredna senzorska rješenja omogućavaju praćenje ključnih parametara u stvarnom vremenu, osiguravajući efikasno i proaktivno upravljanje opremom te doprinoseći pouzdanijem i produktivnijem procesu obrade metala.

Integracijom Banner senzora u presu za savijanje metala, proizvođači postižu sljedeće prednosti:

Kontinuirano praćenje koje pružaju senzori omogućuje prediktivno održavanje. Problemi se identificiraju prije nego što eskaliraju u kritične kvarove, smanjujući zastoje i sprječavajući skupe popravke.

Senzori osiguravaju da su ključni parametri, poput temperature i pritiska, unutar određenih raspona, rezultirajući konzistentnom kvalitetom dijelova i smanjenjem varijacija.

Podaci u stvarnom vremenu omogućavaju preciznu kontrolu nad procesom štampanja, optimizirajući parametre za maksimalnu učinkovitost i smanjenje otpada materijala.

Praćenje struje i otkrivanje nepravilnosti doprinose sigurnijem radnom okruženju rješavanjem električnih problema promptno i sprječavanjem potencijalnih opasnosti.

Prediktivno održavanje presa pomoću Banner senzora

Savijajte metal pomoću Banner senzora

Banner senzor za temperaturu

Senzori za temperaturu

Problem: Prekomjerna toplina zbog lošeg podmazivanja ili drugih faktora može dovesti do preranog trošenja i oštećenja komponenata prese.

Rješenje: Senzori za temperaturu prate nivoe toplote na ključnim mjestima. Pružaju podatke u stvarnom vremenu, omogućavajući operaterima da detektiraju nenormalne temperature i primjene pravovremene mjere hlađenja, sprječavajući pregrijavanje i produžavajući vijek trajanja komponenata.

Senzori za pritisak

Problem: Neujednačen razmak matrice ili preopterećenje može rezultirati varijacijama u dimenzijama štampanih dijelova i oštećenjem prese.

Rješenje: Senzori za pritisak pomažu održavati konzistentnu silu tijekom procesa štampanja. Osiguravaju da presa radi unutar optimalnih raspona pritiska, sprječavajući varijacije u kvaliteti dijelova i smanjujući rizik od preopterećenja.

Banner senzor za pritisak
Banner senzor za struju

Senzori za struju

Problem: Električni kvarovi mogu poremetiti rad prese, uzrokujući zastoje i potencijalne sigurnosne opasnosti.

Rješenje: Senzori za struju prate električne sustave preše. Mogu detektirati nepravilnosti, poput kratkih spojeva ili abnormalnih razina struje, omogućavajući operaterima da promptno riješe električne probleme, minimizirajući zastoje i poboljšavajući sigurnost.

Senzori za vibracije

Problem: Neregularnosti u mehaničkom radu, poput nesporazuma, trošenja ili drugih problema, mogu rezultirati pretjeranim vibracijama, utječući na kvalitetu štampanih dijelova i uzrokujući oštećenje opreme.

Rješenje: Senzori za vibracije detektiraju neregularnosti u mehaničkom radu prese. Rano prepoznavanje pretjeranih vibracija omogućava preventivno održavanje, smanjujući rizik od kvarova i osiguravajući dugovječnost komponenata.

Banner senzor za vibracije

Želite saznati više?

Popunite formu i javićemo Vam se u najkraćem mogućem roku.

    Pretplatite se na naš newsletter!

      Ne propustite druge povezane vijesti