Unitronics PLC u slovenačkom medicinskom respiratoru

Zbog krize koja je zavldala u svetu, virus COVID-19, partneri projekta za razvoj slovenačkog medicinskog respiratora „DIHAM“ udružili su snage i za vrlo kratko vreme razvili prototip respiratora za spasavanje života. Razvili su medicinski respirator koji će sa slovenačkim znanjem i komponentama moći da se potpuno proizvodi u Sloveniji. Između ostalog, koristili su i naš Unitronics Unistream PLC kontroler u respiratoru.

Princip rada DIHAM respiratora

Sa poštovanjem objavljujemo da su u projektu učestvovale kompanije Domel , Lotrič Meroslovje , Zavod 404 Tehnološki park Ljubljana , EKWB i kompanija BPMC . Prve četiri kompanije su takođe naši cenjeni partneri. Da biste opisali rad DIHAM respiratora, najbolje je citirati opis proizvođača.

Reč je o tzv. turbinskom respiratoru pod pritiskom, namenjenom najkritičnijim pacijentima, sa teško oštećenim plućima koji više ne mogu samostalno da dišu i potrebna im je medicinski prilagođena doza mešavine vazduha i kiseonika. Uređaj je dizajniran tako da može da radi u bolničkom okruženju, kao i u mobilnim bolnicama ili čak samostalno.

Jezgro uređaja je kompresor, a uređaj samostalno obezbeđuje sopstveni izvor pritiska i protoka vazduha, što znači da mu nije potreban komprimovani vazduh. Uređaj je nezavisan od drugih izvora ako je opremljen samo električnom mrežom i izvorom kiseonika, koji može biti centralni ili iz gasne boce sa kiseonikom. Regulacija uređaja omogućava podešavanje prema stanju pacijenta i uputstvima medicinskog osoblja. IZVOR

DIHAM respirator

Želite kupiti naše PLC kontrolere?

3 različita načina rada

  1. Prvi metod je „Dvostruki pritisak ili BIPAP“. Karakteriše ga to što uređaj „diše“ umesto pacijenta, dok se nalazi u nesvesti ili u komi.
  2. „CPAP“, u ovom slučaju uređaj čeka pacijentov dah preko maske ili cevi, takozvani „trigger“ ili triger signal. Pacijent je pri svesti i samostalno diše uz pomoć respiratora. Brzinu disanja diktira pacijent, a respirator pomaže pacijentu u disanju.
  3. Poslednji način je „High flow“. Protok vazduha obogaćen kiseonikom putuje kroz cevi do nosa pacijenta, obezbeđujući pacijentu dovoljan protok vazduha i kiseonik tokom samostalnog disanja.

PLC kontroler za kontrolu i nadzor respiratora

DIHAM respirator sa Unitronics PLC

Ekran kontrolera je dizajniran tako da možete precizno pratiti status pacijenta kako biste smanjili rizik od zaraze Vašeg osoblja u sledećim oblastima:

Ekran osetljiv na dodir radi i pri rukovanju sa rukavicama

Sa svog mobilnog telefona ili tableta, na ekranu Unistream kontrolera, imate daljinski pristup drugim ekranima.

Ugrađeni alarmni sistem Vam omogućava da postavite alarmna ograničenja, kao i da pošaljete obaveštenje na mobilne telefone Vaših osoblja.

Pristup osoblja se može obaviti na jednostavan način na nekoliko nivoa (medicinska sestra, terapeut i doktor)

Integracija se može izvršiti sa bilo kojim drugim uređajem za veštačko disanje (CPR).

Slobodan programabilni UniStream PLC omogućuje

  • Brzinu disanja,
  • Odnos između dužine udaha i izdisaja,
  • Ulazni pritisak,
  • Održavanje pozitivnog ekspiratornog pritiska (PEEP), nivo kiseonika.

Pregledajte upozorenja alarma i na odgovarajući način reagujte na upozorenja putem ekrana kontrolera i mobilnog telefona 

  • Stvarni pritisak,
  • Kapacitet pluća,
  • Stvarni pritisak na kraju izdisaja.
Unitronics PLC i ekran osetljiv na dodir

Pogledajte opšti funkcionalni dizajn

DIHAM respirator - opšti funkcionalni dizajn

Želite saznati više?

Unitronics jedno rešenje familija

Popunite formu i javićemo Vam se u najkraćem mogućem roku.

Prijavite se na naš newsletter!

Dobićete samo kvalitetne vesti i podsetnike na webinarima o vodećoj opremi za automatizaciju, pomoću koje možete da pobedite konkurenciju.

Ne propustite druge povezane vesti