Unitronics PLC u slovenačkom medicinskom respiratoru

Zbog krize koja je zavladala u svijetu, virus COVID-19, partneri projekta za razvoj slovenačkog medicinskog respiratora “DIHAM” udružili su snage i za vrlo kratko vrijeme razvili prototip respiratora za spašavanje života. Razvili su medicinski respirator koji će sa slovenačkim znanjem i komponentama moći da se potpuno proizvodi u Sloveniji. Između ostalog, koristili su i naš Unitronics Unistream PLC kontroler u respiratoru.

Princip rada DIHAM respiratora

Sa poštovanjem objavljujemo da su u projektu učestvovale kompanije Domel , Lotrič Meroslovje , Zavod 404 Tehnološki park Ljubljana , EKWB i kompanija BPMC . Prve četiri kompanije su također naši cijenjeni partneri. Da biste opisali rad DIHAM respiratora, najbolje je citirati opis proizvođača.

Riječ je o tzv. turbinskom respiratoru pod pritiskom, namijenjenom najkritičnijim pacijentima, sa teško oštećenim plućima koji više ne mogu samostalno da dišu i potrebna im je medicinski prilagođena doza mješavine vazduha i kiseonika. Uređaj je dizajniran tako da može da radi u bolničkom okruženju, kao i u mobilnim bolnicama ili čak samostalno.

Jezgro uređaja je kompresor, a uređaj samostalno obezbjeđuje sopstveni izvor pritiska i protoka vazduha, što znači da mu nije potreban komprimovani vazduh. Uređaj je nezavisan od drugih izvora ako je opremljen samo električnom mrežom i izvorom kiseonika, koji može biti centralni ili iz gasne boce sa kiseonikom. Regulacija uređaja omogućava podešavanje prema stanju pacijenta i uputstvima medicinskog osoblja. IZVOR

DIHAM respirator

Želite kupiti naše PLC kontrolere?

3 različita načina rada

 1. Prvi metod je „Dvostruki pritisak ili BIPAP“. Karakteriše ga to što uređaj „diše“ umjesto pacijenta, dok se nalazi u nesvjesti ili u komi.
 2. „CPAP“, u ovom slučaju uređaj čeka pacijentov dah preko maske ili cijevi, takozvani „trigger“ ili triger signal. Pacijent je pri svijesti i samostalno diše uz pomoć respiratora. Brzinu disanja diktira pacijent, a respirator pomaže pacijentu u disanju.
 3. Poslednji način je “High flow”. Protok vazduha obogaćen kiseonikom putuje kroz cijevi do nosa pacijenta, obezbjeđujući pacijentu dovoljan protok vazduha i kiseonik tokom samostalnog disanja.

PLC kontroler za kontrolu i nadzor respiratora

DIHAM respirator sa Unitronics PLC

Ekran kontrolera je dizajniran tako da možete precizno pratiti status pacijenta kako biste smanjili rizik od zaraze Vašeg osoblja u sljedećim oblastima:

Ekran osjetljiv na dodir radi i pri rukovanju sa rukavicama

Sa svog mobilnog telefona ili tableta, na ekranu Unistream kontrolera, imate daljinski pristup drugim ekranima.

Ugrađeni alarmni sistem Vam omogućava da postavite alarmna ograničenja, kao i da pošaljete obavještenje na mobilne telefone Vaših osoblja.

Pristup osoblja se može obaviti na jednostavan način na nekoliko nivoa (medicinska sestra, terapeut i doktor)

Integracija se može izvršiti sa bilo kojim drugim uređajem za vještačko disanje (CPR).

Slobodan programabilni UniStream PLC omogućuje

 • Brzinu disanja,
 • Odnos između dužine udaha i izdisaja,
 • Ulazni pritisak,
 • Održavanje pozitivnog ekspiratornog pritiska (PEEP), nivo kiseonika.

Pregledajte upozorenja alarma i na odgovarajući način reagujte na upozorenja putem ekrana kontrolera i mobilnog telefona 

 • Stvarni pritisak,
 • Kapacitet pluća,
 • Stvarni pritisak na kraju izdisaja.
Unitronics PLC i ekran osetljiv na dodir

Pogledajte opšti funkcionalni dizajn

DIHAM respirator - opšti funkcionalni dizajn

Želite saznati više?

Unitronics jedno rešenje familija

Popunite formu i javićemo Vam se u najkraćem mogućem roku.

  Pretplatite se na naš newsletter!

   Ne propustite druge povezane vijesti