Interfejs tehnologija za razdvajanje signala

Interfejs tehnologija električne uređaje proizvođača Turck čini bezbjednim za eksploataciju u eksplozivnim sredinama na različite načine. Ta tehnologija pomaže Vam pri razdvajanju sigurnosnih i nesigurnosnih signala. Sa intrinsically safe elektronskim modulima (barijerama) udobno povežite mjerno regulacionu opremu u EX zoni i upravljačke sisteme u bezbjednoj zoni.

Interfejs tehnologija za osiguravanje bezbjednosti

U skladu sa aktuelnim regulativama postoje različiti načini koji električne uređaje čine bezbjednim za eksploataciju u eksplozivnim sredinama.

Primjeri su sljedeći (u zagradama su oznake važećih regulativa koje uređuju pojedinačne oblasti):

 • potapanje uređaja u specijalna ulja tako da eksplozivna sredina iznad nivoa ulja ne može biti pobuđena (EN 50015)
 • kućišta pod pritiskom većim od ambijentalnog (EN 50016)
 • kućišta punjena specijalnim vrstama prahova (EN 50017)
 • vatrootporna kućišta (EN 50018)
 • increased safety (EN 50019)
 • intrinsic safety “i” (EN 50020)
 • enkapsulacija (EN 50028)
 • intrinsically safe električni sistemi (EN 50039)
Interfejs tehnologija 1

Želite kupiti naše PLC kontrolere?

Bitne prednosti metode “intrinsic safety”

Interfejs tehnologija 2

Osim načina intrinsic safety (“i”), svi gore nabrojani metodi imaju za cilj da moguće uzročnike eksplozije zadrže unutar pomenutih vrsta kućišta i da iste spreči da dopru do zapaljive sredine. Nasuprot tome, metod intrinsic safety funkcioniše po principu, da se električna energija, koja se daje na raspolaganje uređajima u zapaljivoj sredini, drži u određenim granicama. Shodno tome varnice, električni luk ili temperatura koja je njom prouzrokovana ne generišu energiju koja bi bila dovoljna da se pobudi ambijentalna eksplozivna sredina.

Zbog ovog limita tranja raspoložive električne energije, električni krugovi se prilagođavaju na način da se i sa ovim ograničenjima omoguće mjerenja, upravljanje i instrumentacija. “i” princip ima mnogo prednosti, a najočiglednije su te što je omogućeno slobodno razvlačenje kablova i postavljanje instrumentacije u samoj EX zoni. Takođe, bitna prednost je i ušteda u novcu, ne samo zbog izbjegavanja korištenja npr. skupih “d” kućišta, već i zbog malih cijena intrinsically safe komponenti .

Intrinsically safe elektronski moduli

Zbog navedenih prednosti “i” koncepta veliki broj proizvođača u svoju gamu proizvoda uvrstio je intrinsically safe elektronske module (barijere) koji omogućavaju udobnu vezu između mjerno regulacione opreme u EX zoni i upravljačkih sistema u bezbjednoj zoni. Barijere su standardizovane za montažu na DIN šinu uz obavezan IP20 nivo zaštite.

Intrinsically safe barijere i obične non-safe komponente mogu se ugrađivati u zajedničke elektro-ormane na iste DIN šine. Pri tom morate imati na umu odgovarajuća ograničenja koja definišu obavezne razmake između intrinsicaly safe električnih krugova i non-safe krugova (primeri su prikazani na sledećim slikama modula, sa dimenzijama u milimetrima).

Interfejs tehnologija 3

Kontrolnici broja obrtaja IM21

Interfejs tehnologija 5

Overspeed i underspeed monitoring sa integrisanim displejom i parametrizacijom na samom modulu (dostupna i EX verzija).

Izolacioni pojačavač digitalne izlaze IM72

Interfejs tehnologija 9

Dvokanalna ili jednokanalna barijera sa intrinsicaly safe izlazima i galvanskom izolacijom ulaznih i izlaznih strujnih krugova.

Izolacioni pojačavači IM1

Interfejs tehnologija 4

Napajanje i procesiranje signala sa mehaničkog kontakta ili NAMUR senzora iz EX zone u bezbjednu zonu.

Temperaturni izolacioni pojačavači IM34

Interfejs tehnologija 7

Konverzija signala sa svih tipova RTD elemenata (PT/NI), termoparova, milivoltnih signala iz EX zone u siguran 4…20mA signal. Galvanska izolacija između ulaznih kanala, napajanja i izlaznih kanala. Relejni izlaz kod IM34-12EX-RI modela.

Analogni (HART) data transmiteri IM33

Interfejs tehnologija 6

Napajanje i komunikacija sa inteligentnim dvožičnim, trožičnim ili četvorožičnim HART transmiterima, transfer 1 i 2 analogna signala iz EX zone u bezbjednu, potpuna galvanska izolacija između ulaznih kanala, napanja i izlaznih kanala.

Analogni (HART) data transmiteri IM35

Interfejs tehnologija 8

Napajanje i komunikacija sa inteligentnim dvožičnim i trožičnim HART transmiterima, transfer 1 ili 2 analogna signala iz bezbjedne zone u EX zonu. Galvanska izolacija između ulaznih kanala, napajanja i izlaznih kanala.

Želite saznati više?

Interfejs tehnologija 10

Popunite formu i javićemo Vam se u najkraćem mogućem roku.

  Pretplatite se na naš newsletter!

   Ne propustite druge povezane vijesti