MQTT- vodeći komunikacioni protokol

MQTT ili Message Queing Telemetry Transport je vodeći komunikacioni protokol za industriju 4.0. MQTT je TCP/IP komunikacioni protokol mašina-mašina/IoT. To je ultra lagan, otvoreni izvor, model komunikacije za objavljivanje/pretplatu, koji je takođe vrlo jednostavan za implementaciju. Veoma je koristan u aplikacijama gde su mali otisak koda, mala potrošnja propusnog opsega, mala potrošnja energije i pouzdanost u distribuciji podataka

Pošaljite podatke direktno klijentu

Objavi/pretplati se je alternativa tradicionalnom HTTP klijent-server modelu, gde klijent komunicira direktno sa krajnjom tačkom. Razlika je u tome što u modelu objavljivanje/pretplata klijent ne izdvaja podatke sa servera, već ih server šalje klijentu u slučaju promene.

Za komunikaciju je potrebna pouzdana TCP veza. Ako je prekinut, server može da čuva podatke u baferu, a podaci se šalju klijentu kada se veza ponovo uspostavi.

Želite kupiti našu opremu?

Prenesite poruke od izdavača do pretplatnika

MQTT Broker

Centralna komunikaciona tačka je takozvani MQTT broker, sa zadatkom da prenosi poruke od izdavača do pretplatnika.

Bira odgovarajućeg pretplatnika na osnovu tema. Izdavači imaju zadatak da šalju poruke brokeru sa navedenom temom.

Prenos je vođen događajima, što znači da se podaci prenose u promenama (ili u vremenskim intervalima).

Pretplatnici dobijaju poruke od MQTT brokera samo za teme na koje su pretplaćeni.

Upoznajte glavne prednosti MQTT-a

MQTT pruža veoma visok nivo bezbednosti koristeći TLS/SSL sertifikate na vrhu TCP protokola.

MQTT paket ili format poruke se sastoji od 2 bajta fiksnog zaglavlja (uvek prisutno), zaglavlja promenljive (nije uvek prisutno) i korisnog opterećenja (nije uvek prisutno). Preuzimanje samo osnovnih komponenti smanjuje količinu podataka, a u isto vreme, svaki paket ne mora nužno da sadrži promenljivo zaglavlje i nosivost

Poruke se šalju asinhrono koristeći pub/sub arhitekturu. Svaki poslat paket ima svoju svrhu, svaki bit je pažljivo kreiran tako da je potrošnja podataka svedena na minimum.

Svaka MQTT mreža mora imati najmanje:

  • 1 x MQTT broker,
  • 1 x MQTT izdavač,
  • 1 x MQTT pretplatnik

U MQTT-u koristite funkciju Last Will and Testament (LWT) da biste obavestili druge klijente o neljubazno isključenom klijentu. Svaki klijent može da odredi svoju poslednju poruku kada se poveže sa brokerom. Poslednja poruka je normalna MQTT poruka sa temom, oznakom zadržane poruke, QoS-om i korisnim opterećenjem.

Broker čuva poruku sve dok ne otkrije da je klijent neuredno prekinuo vezu. Kao odgovor na neljubazno prekidanje veze, broker šalje poruku poslednje volje svim pretplaćenim klijentima na temu poruke poslednje volje. Ako klijent graciozno prekine vezu sa ispravnom porukom DISCONNECT, broker odbacuje sačuvanu LWT poruku.

MQTT je OASIS standardizovani protokol koji omogućava integraciju u IoT, platforme i operativne sisteme. Za većinu MQTT aplikacija dovoljna je implementacija osnovnih komandi (CONNECT, PUBLISH, SUBSCRIBE, DISCONNECT).

Možete podesiti 3 vrste kvaliteta usluge u zavisnosti od aplikacije:

  • QoS 0 – poruke se šalju najbolje što mogu. Može doći do gubitka podataka
  • QoS 1 – poruke će garantovano stići. Mogu se pojaviti duplikati
  • QoS 2 – Garantovano je da poruke stižu samo jednom
MQTT komunikacioni protokol za industriju 4.0

Želite saznati više?

MQTT funkcije merdevina

Popunite formu i javićemo Vam se u najkraćem mogućem roku.

Prijavite se na naš newsletter!

Dobićete samo kvalitetne vesti i podsetnike na webinarima o vodećoj opremi za automatizaciju, pomoću koje možete da pobedite konkurenciju.

Ne propustite druge povezane vesti