Izuzetno uslovno praćenje

Praćenje stanja je jedan od najzanimljivijih aspekata industrije 4.0 za proizvođača Turck. Danas na tržištu postoji mnogo softverskih rješenja u različitim cloud-ovima i sa veoma raznovrsnim funkcionalnostima. Međutim, na tržištu nema mnogo optimalnih rješenja za smisleno i efikasno prikupljanje podataka iz proizvodnje i njihov prenos i prezentaciju u cloud-u (na daljinu ili lokalno).

Implementirajte proces digitalnog dvojnika

Predstavljamo Turck-ova rješenja koja prikupljaju važne podatke o statusu iz proizvodnog područja i šalju ih u cloud. Ova rješenja predstavljaju digitalnog dvojnika proizvodnje, što je koncept za efikasno prikupljanje podataka iz dinamičnog industrijskog okruženja, za potrebe dalje optimizacije proizvodnje.

Postoje 3 segmenta Turck-ovih sistemskih rješenja za praćenje stanja mašina u proizvodnji:

  1. Paralelno ispitivanje korisničkih podataka putem Modbus/TCP preko Ethernet multiprotokola
  2. Brza predobrada signala u modulu preko terenskog logičkog kontrolera (ARGEE)
  3. Bežični prenos signala sa senzora

Želite kupiti našu Kontrolnu opremu?

Upoznajte Turck-ova sistemska rješenja za praćenje stanja

Turck-ova sistemska rešenja za praćenje stanja

U slučaju da se PROFINET ili EtherNet/IP koriste kao komunikacioni protokol u postojećoj mreži, sa Turck multiprotokolskim uređajem FLC paralelno, preko Modbus/TCP protokola možemo dobiti iste postojeće podatke. Kako je Modbus u ovom slučaju ograničen na pristup samo za čitanje i sa nižim prioritetom, nema uticaja na postojeće komunikacije unutar sistema upravljanja mašinama.

Konkurencija trenutno ne nudi takvo rješenje, najčešće nudi rješenja sa paralelnim novim priključcima, što podrazumijeva veće troškove zbog dodatnih kablova, dodatnih elemenata i obimnije instalacije.

Zahvaljujući Turck funkcionalnosti FLC kontrolera područja , svaki modul sa više protokola (I/O) sa PROFINET, EtherNet / IP™ i Modbus / TCP protokolima može da obrađuje podatke sa postojećih ili novih senzora i generiše dodatne informacije za rana upozorenja ili alarmne poruke. U kombinaciji sa takvim programabilnim uređajem, svaki konvencionalni senzor može postati inteligentni senzor.

Tipičan primjer u ovoj prezentaciji je detekcija promjena u vremenu pozicioniranja ventila. Drugi primjer je kombinacija senzora i RFID glave za čitanje/pisanje. Ako senzor detektuje objekat, dok RFID glava za čitanje/pisanje ne detektuje RFID oznaku određeno vrijeme, znači da nedostaje ili je neispravna RFID oznaka.

Sa relativno malim propusnim opsegom podataka, većim dometom i malom potrošnjom energije, DKS80-Wireless-Sistem je idealan za ugradnju novih senzora za praćenje stanja mašine. Radio signal sa baterijskim uređajima može u potpunosti da zamjeni žičane veze. Turck nudi veliki izbor senzora i pribora za montažu za ovu svrhu.

Odaberite željeni tip implementacije

Cloud rješenja se mogu implementirati sa serverima na udaljenoj lokaciji (Turck Cloud ili Public Cloud), ili na sopstvenoj IT infrastrukturi na lokaciji kompanije. Kompanije srednje veličine, koje se rijetko odlučuju za udaljena rješenja u cloud-u iz bezbjednosnih razloga, lakše se odlučuju za drugo rješenje.

U slučaju implementacije udaljenog cloud rješenja proizvođača Turck ili postojećeg sopstvenog cloud rješenja kompanije, koristi se Turck edge gateway TCG20, koji ima funkcionalnost ivičnog PLC-a, Ethernet prekidača i ivičnog gateway-a za pristup cloud-u. TCG20 prikuplja, obrađuje i prenosi u cloud sve potrebne podatke iz postojećeg proizvodnog područja, kao i dodatne podatke sa novih senzora. Pristup TCG20 cloud-u je moguć preko fiksne internet veze kompanije sa standardnim Ethernet ili bežičnim WiFi pristupom, ili preko UMTS mobilne mreže za prenos podataka. Ovakvo rješenje predstavlja najbržu implementaciju rješenja za praćenje stanja.

U slučaju lokalne implementacije rješenja u cloud-u, Turck-ov TBEN-L-PLC kontroler se koristi umjesto TCG20 edge gateway-a. Kontroler djeluje i kao PLC i kao protokolarni gateway za povezivanje sa privatnim cloud-om na lokaciji kompanije. Sva oprema i podaci ostaju na lokaciji kompanije.

Turck sistemska rešenja za praćenje stanja

Optimizujte sve procese

Turck sistemska rešenja za praćenje stanja

Turck cloud rješenja omogućavaju dostupnost podataka kroz različite kanale, analizu istih i kreiranje digitalnih dvojnika za praćenje stanja. Ovo omogućava menadžmentu kompanije ili tehničkim stručnjacima da pristupe podacima radi optimizacije proizvodnje.

Neki senzori imaju signale koji su važni za rad mašine, kao i za dodatne informacije za praćenje stanja. Drugi senzori su, međutim, namjenski napravljeni samo za svrhu praćenja stanja.

Upoznajte multifunkcionalni cloud gateway

EDGE gateway-i serije TCG20 nude različite interfejse za jednostavnu integraciju u mreže za automatizaciju.

Od interfejsa uključuje 10/100 Mbps Ethernet portove, RS232 / RS485, serijski interfejs, CAN port, IEEE 802.11 a / b / g / n, 2.4 / 5 GHz dual band, WPA / WPA2-PSK, razne UMTS protokole za 2G i 3G

Od serverskih/klijentskih protokola uključuju Modbus TCP, Modbus RTU, CANopen, OPC-UA i MQTT

Za umrežavanje, uključuje end-to-end šifrovanu komunikacionu funkcionalnost (TLS v1.2, AES128 / AES256), ugrađeni zaštitni zid, VPN klijent, NAT ruter, SNMP menadžer, DHCP server, određivanje lokacije u UMTS implementacijama pomoću trilateracije.

Postojeći sistem se može brzo i lako integrisati u cloud preko fiksnog Etherneta, WiFi ili UMTS-a, bez potrebne zamjene postojeće materijalne opreme.

Integrisani edge PLC u okviru TCG20 omogućava, pored funkcionalnosti povezivanja elemenata postojećeg sistema u cloud, i obavljanje zadataka kontrolera i međusobnu razmjenu podataka sa cloud sistemom. Funkcionalnosti PLC-a uključuju prelaz između protokola, funkcionalne blokove za sve uobičajene funkcije, autonomnu logiku i operacije na licu mjesta, do 8192 I/O vrijednosti i 1024 promjenjive Cloud Portal, i druge osnovne PLC funkcionalnosti.

Multifunkcionalni gateway Turck

Iskoristite robustan gateway

TBEN-PLC kontroler Turck

TBEN-Lk-PLC-10 CODESIS 3 kontroler je kompaktan IP67/IP69K PLC za male ili modularne mašine i može se instalirati direktno na terenu, što omogućava instalaciju mašina i postrojenja bez kabina.

Koncepti automatizacije blizu mašine i unaprijed montirani kablovi smanjuju napor za kabliranje i pojednostavljuju puštanje u rad.

Protokoli kontrolera i periferijskih uređaja također mogu imati upotrebu pretvarača protokola.

Povežite drugu opremu za proizvodne podatke

Već je pripremljeno nekoliko rješenja, kao što je kontrola blokade u rasipaču, mjerenje nivoa u rezervoaru, indikacija krajnjeg položaja ventila, mjerenje vibracija na motoru, mjerenje vlažnosti i temperature vazduha u skladištu i drugo.

Turck-ov širok spektar proizvoda i znanja pruža mnoge druge mogućnosti.

Za proširenje postojeće mreže za potrebe stvaranja digitalnog blizanca, dostupan je veoma raznolik asortiman Turck proizvoda za snimanje i prenos važnih proizvodnih podataka.

Turck proizvodi za cloud rešenja

Podesite panel sa lakoćom

Kontrolna tabla Turck Cloud Portala prikazuje trenutne mašinske podatke i stanja na prvi pogled; GUI također može biti prilagođen kupcima po potrebi.

Integrisana rješenja u prostorijama, omogućavaju šifrovani prenos podataka, brzu i laku integraciju, relevantnim podacima se može pristupiti širom svijeta u bilo kom trenutku.

Želite saznati više?

Popunite formu i javićemo Vam se u najkraćem mogućem roku.

    Pretplatite se na naš newsletter!

      Ne propustite druge povezane vijesti