Kvarovi mašina – glavni uzroci i identifikacija

Kada koristite sistem ili alat za automatsko praćenje zastoja mašina, performansi i OEE (ukupno efikasnost opreme), rezultat uglavnom zavisi od toga kako je vaš sistem postavljen. Definisanje uzroka kvarova mašina jedan je od najvažnijih aspekata na koje se trebate fokusirati.

Održite jednostavnu strukturu praćenja zastoja

Da bi se izbegli kvarovi mašina, prvo o čemu trebate razmisliti jeste struktura u kojoj se pojavljuju glavni uzroci. Želite je održati što jednostavnijom kako bi operateri na proizvodnoj liniji lako mogli pronaći prave razloge.

Za početak, sastavite listu “Glavni uzroci kvarova mašina” u vašoj proizvodnji i razmislite kako ih možete grupisati. Grupirajte ih u glavne grupe, koje će sačinjavati glavni uzroci kvarova mašina, svaka grupa sa po nekoliko razloga za kvarove. To olakšava operaterima na proizvodnim linijama da pronađu prave razloge kada se pojavi problem.

Gubitki brzine u proizvodnji

Posjetite našu Tipteh IoT platform web stranicu i saznajte više o tome kako poboljšati OEE, povećati produktivnost te proizvodnju učiniti održivom.

Definirajte glavne grupe za zaustavljanje i razloge

Gubitki brzine u proizvodnji

Standardna praksa je započeti sa tri do pet glavnih grupa, pri čemu svaka grupa ne bi trebala imati više od šest uzroka kvara. Brojka šest je optimalna jer pomaže održavanje kratke i upravljive liste.

Međutim, neki korisnici uspješno upravljaju i sa do osam razloga za zaustavljanje po grupi. Ovo nije pogrešno, jednostavno znači više fleksibilnosti, više kompleksnosti i više vremena potrebnog operaterima da pronađu pravi razlog.

Izbjegavajte općenite definicije uzroka

Ako su vaši glavni uzroci kvarova mašina općeniti, tada će biti općenita i vaša analiza zastoja. Nećete moći donositi sveobuhvatne odluke o tome što trebate unaprijediti kako biste povećali OEE i smanjili vrijeme zastoja. Zato je korisno izbjegavati opće definicije.

Pretpostavimo da operateri registruju “mehanički kvar” kao uzrok problema 30 puta mjesečno i proslijede problem odjelu za održavanje. Ako možete preciznije definirati problem – na primjer, “Kvar transportera” ili “Kvar pakirne mašine” – možete uputiti svoj tim za održavanje da efikasnije riješi problem.

Gubitki brzine u proizvodnji

Kvarovi mašina – definišite rijetke

Gubitki brzine u proizvodnji

Ponekad dolazi do kvarova koji nisu u glavnim grupama zaustavljanja, jer njihovi “uzroci” nisu česti i malo su vjerovatni. Ipak važno je pratiti ih jer vam mogu pružiti važne informacije o vašoj proizvodnji.

Kako biste pratili potencijalne uzroke zastoja, preporučujemo da stvorite grupu zastoja nazvanu “Ostalo” ili definirate uzrok zastoja nazvan “Ostalo” u jednoj od postojećih grupa. Osim toga, u Tipteh IoT platformi, operateri mogu dodavati dodatne bilješke za sve uzroke kvara. Ove bilješke često mogu otkriti ključne detalje o vašem vremenu zastoja; povremeno pregledajte ove razloge i vidite postoje li neki obrasci i trebate li dodati novi uzrok kvara na vašu glavnu listu.

U nekim slučajevima, operateri unose razloge na listu zaustavljanja kao što su “Nedostatak materijala”, “Nema materijala” i “Nedostaje materijal”. To znači da biste trebali dodati novi razlog zaustavljanja na svoj popis razloga koji su povezani s nedostatkom materijala. Nakon što to učinite, obavijestite svoje zaposlenike kako bi bili na oprezu da se ovakvi problem smanje.

Lakše pratite zastoje automatiziranim sistemom

Ako imate automatiziran sistem koji prati zastoje, možete bolje reagirati na njih. Ako je operater smješten na kraju linije i dođe do kvara na početku linije, možete ga lako zabilježiti i vidjeti koliko je trajalo vrijeme zastoja za svaku mašinu i lokaciju. Ovo su ključne informacije za upravljanje zalihama i optimalno planiranje proizvodnje.

Linije za punjenje nalaze se pogonima za proizvodnju hrane i pića, i koristit ćemo ih kao primjer – one obavljaju različite funkcije. Tipična mjesta na ovim linijama uključuju transport, punjenje, zatvaranje, označavanje i otpremu.

Nakon što ste definirali ove lokacije u Tipteh IoT platformi, sve postaje jednostavno. Ako dođe do kvara na transporteru, sve što vaši operateri moraju učiniti je odabrati ispravni uzrok kvara mašine – kvar transportera i lokaciju – ulazni transporter.

Ova funkcija će vam olakšati analizu vremena zastoja jer će vaši podaci postati transparentniji.

Gubitki brzine u proizvodnji

Nemojte previše razmišljati

Gubitki brzine u proizvodnji

Evo ključnog zaključka: Nemojte previše razmišljati o problemu. Vjerojatno već znate koji su najčešći uzroci kvarova u vašoj proizvodnji. Okupite svoj tim, zajedno definirajte listu “Glavni uzroci kvarova” i posmatrajte kako započinje proces stalnog unapređenja.

Kontaktirajte nas ako trebate pomoć pri definiranju uzroka kvarova ili želite preporuke. Bit ćemo sretni da pomognemo.

Želite saznati više?

Popunite kontakt obrazac i javit ćemo vam se uskoro.

    Gubitki brzine u proizvodnji

    Pretplatite se na naš newsletter!

      Ne propustite druge povezane vijesti