Uz bolji OEE pređite sa reaktivnog na prediktivno održavanje

Svakodnevno poslovanje firmi mijenja se uslijed tehnoloških inovacija. Velike korporacije ulažu sve više truda u poboljšanje kvalitete proizvoda, automatizaciju procesa sa smanjenjem troškova i optimizaciju održavanja opreme. Zahvaljujući napretku tehnologije, proizvođači sada mogu koristiti prediktivno održavanje (PdM) umjesto reaktivne (run-to-failure) strategije. Neočekivano, ova promjena također dovodi do značajnog povećanja ukupne efikasnosti opreme (OEE). Pročitajte kako.

Izbjegnite probleme preventivnim radom

U prediktivnom održavanju (PdM) koriste se senzori, dio podatkovnog plana za održavanje, kako bi kontinuirano pratili performanse i stanje opreme. Koriseći te podatke formira se niz algoritama za predviđanje kada je moguć zastoj određene mašine. To omogućava timovima za održavanje da planiraju preventivne radove neposredno prije nego što dođe do problema, čime se smanjuje trajanje i učestalost neplaniranih i planiranih zastoja.

Zahvaljujući PdM-u, organizacije više ne moraju doživljavati nepotrebna zaustavljanja proizvodnje ili kvarove koji su česti kod reaktivnog održavanja. To osigurava da će svi proizvodni resursi biti dostupni tokom proizvodnih ciklusa s minimalnim poremećajem proizvodnih rasporeda. OEE (ukupna efikasnost opreme) za sve proizvodne procese se značajno povećava sa povećanjem raspoloživosti proizvodnih resursa.

Poboljšajte OEE prediktivnim održavanjem 1

Posjetite našu Tipteh IoT platform web stranicu i saznajte više o tome kako poboljšati OEE, povećati produktivnost te proizvodnju učiniti održivom.

Poboljšajte kvalitet proizvoda

Poboljšajte OEE

Implementacija programa prediktivnog održavanja smanjuje komponentu gubitka performansi u OEE jednadžbi, tako što osigurava da sva sredstva unutar proizvodnog pogona rade na svojim vrhunskim razinama.

Također smanjuje vjerovatnoću pojave nepoznatih kvarova i upotrebu istrošenih, nepravilno postavljenih, oštećenih ili zastarjelih dijelova. Kao rezultat toga, poboljšava se kvaliteta konačnog proizvoda. Drugim riječima, budući da su gubici kvalitete uzrokovani problemima sa mašinama znatno smanjeni, smanjuje se i broj grešaka.

Kako preći s reaktivnog na prediktivno održavanje?

Razvijte plan za implementaciju

Prije prelaska s reaktivnog na prediktivno održavanje, trebate kreirati odgovarajuću strategiju implementacije. Tokom prve faze provodite temeljitu reviziju svih proizvodnih sredstava kako bi se identificirala i rangirala oprema koja treba biti dio programa PdM. Prioritet se daje opremi skupoj za zamjenu, teško dostupnoj opremi, vitalnim sredstvima (koja kontinuirano rade) i sredstvima sa historijom čestih kvarova.

Nakon identifikacije opreme, važno je pažljivo pregledati prethodne podatke o održavanju kako biste izgradili preliminarni model predviđanja i proveli temeljitu analizu načina kvara i njegov utjecaj (FMEA) na opremu.

Nakon temeljite FMEA, stvara se lista opreme s visokim rizikom i prioritetima. Lista se koristi za razvoj pilot programa utemeljenog na postavljanju ciljeva poboljšanja OEE, postavljanju mjesta i specifikacije strategija za prikupljanje podataka.

Prediktivno održavanje
Poboljšajte OEE prediktivnim održavanjem 3

Instalirajte novu infrastrukturu

Kako bi omogućili prediktivnim algoritmima da proizvedu točne prognoze, potrebno je prikupiti veliku količinu podataka i pohraniti ih u sistem. Na pilotnoj opremi mora se instalirati nekoliko senzora za praćenje stanja kako bi se prikupile informacije. Ti senzori prikupljaju podatke u stvarnom vremenu i šalju ih u centralnu bazu podataka na analizu putem specijaliziranih IoT mreža. Oni mogu mjeriti širok spektar signala, uključujući električnu struju, vibracije, buku i razinu korozije.

Pomoću podataka o održavanju i prethodnih podataka o održavanju stvara se odgovarajući algoritam za predviđanje. U ovom trenutku napredni sistemi koriste tehnologiju umjetne inteligencije. Algoritmi upoređuju podatke senzora s unaprijed određenim uvjetima i izdaju upozorenja kad god se otkrije odstupanje.

Potreban je korisnički interfejs kako bi se omogućila komunikacija između mašina i osoblja za održavanje. Važno je da se prikupljeni podaci zaštite od zloupotrebe ili vanjskih prijetnji koje mogu ometati industrijske procese.

Vježbajte, testirajte i prikupite povratne informacije

Uvođenje programa PdM podrazumijeva da će se napraviti značajne promjene u različitim zadacima održavanja. Na primjer, neka ručna čitanja se brišu kako bi se prilagodili novim postupcima, a dodaju se nove tehnologije, oprema i postupci održavanja. Ako kompanija trenutno nema CMMS koji nudi prediktivno održavanje ili sličan softver, također treba pokušati implementirati takav sistem.

Pomoću podataka o održavanju i prethodnih podataka o održavanju stvara se odgovarajući algoritam za predviđanje. U ovom trenutku napredni sistemi koriste tehnologiju umjetne inteligencije. Algoritmi upoređuju podatke senzora s unaprijed određenim uvjetima i izdaju upozorenja kad god se otkrije odstupanje.

Potreban je korisnički interfejs kako bi se omogućila komunikacija između mašina i osoblja za održavanje. Važno je da se prikupljeni podaci zaštite od zloupotrebe ili vanjskih prijetnji koje mogu ometati industrijske procese.

Poboljšajte OEE prediktivnim održavanjem 2
Poboljšajte OEE prediktivnim održavanjem 4

Proširite i poboljšajte program PdM

Doprinos programa PdM proizvodnom procesu i kvaliteti izlaza treba pažljivo testirati i provjeriti. Kako bi se prikupilo mnogo korisnih podataka, pilotni softver se podvrgava različitim operativnim scenarijima. Organizacija može proširiti ili poboljšati svoj program PdM uz pomoć ključnih spoznaja dobivenih tokom pilot faze.

Prediktivni algoritmi i poboljšanje infrastrukture koristi se kako bi se riješile eventualne greške pronađene tokom testiranja. Nakon što su svi problemi riješeni organizacija može nastaviti s postupnom implementacijom.

Za PdM programe potrebna je stalna nadogradnja kako bi ostali relevantni i konkurentni. Nadogradnje su bitne za poboljšanje sigurnosti podataka, ubrzanje prikupljanja i obrade podataka te optimizaciju dijaloga između mašina i korisnika.

S obzirom na dugoročne uštede koje PdM programi mogu pružiti OEE-u, vrlo su ekonomični. PdM je privlačna metoda, ali treba je pažljivo implementirati kako bi se izbjegle česte greške.

Zaključak

Kako biste izbjegli gubitke proizvodnje tokom prelaznog perioda, potrebno je odgovarajuće planiranje i strategijsko izvršenje. Neke procese mogu pratiti visoki početni troškovi jer zahtijevaju pomoć stručnjaka (vanjskih pružatelja usluga ili internih tehničara).

Odabir odgovarajućeg modela PdM-a ima sposobnost transformacije proizvodnih poduzeća u inteligentnije i profitabilnije sisteme, uprkos izazovima.

Poboljšajte OEE prediktivnim održavanjem 5

Želite saznati više?

Poboljšajte OEE prediktivnim održavanjem 6

Popunite kontakt obrazac i javit ćemo vam se uskoro.

    Pretplatite se na naš newsletter!

      Ne propustite druge povezane vijesti