Najveće greške proračuna OEE

Proračun OEE je učinkovit način praćenja ukupne efikasnosti opreme ali predstavlja i značajan izazov u kojem se suviše često prave greške. Da one ne umanje očekivane rezultate, provjerite kako ih možete identificirati i ukloniti.

Kako pripremiti proračun OEE bez grešaka

Proračun OEE već 30 godina predstavlja efikasan način praćenja ukupne efikasnosti opreme. Međutim, bilo kakve greške mogu značajno umanjiti očekivane rezultate.

Da to izbjegnete, želimo vam pomoći da identificirate najveće greške proračuna OEE koje organizacije često prave prilikom praćenja OEE-a. Cilj nam je ponuditi sugestije za ono što trebate činiti kako biste donosili odluke na osnovu tačnih podataka, provodili smislenu analizu i iskoristili OEE u potpunosti unutar vašeg proizvodnog okruženja.

Proračun OEE - kako identificirati i ukloniti greške

Posjetite našu Tipteh IoT platform web stranicu i saznajte više o tome kako poboljšati OEE, povećati produktivnost te proizvodnju učiniti održivom.

Vodite računa o svim prekidima u proizvodnji

Proračun OEE - vodite računa o svim prekidima u proizvodnji

Proračun OEE često je pogrešan zbog zanemarivanja tzv. “pozitivnih prekida”. U proizvodnji, planirani i nenadani (pozitivni ili negativni) prekidi se definišu na osnovu toga da li mašina radi ili ne. Planirani prekidi uključuju promjene proizvoda, postavljanje, čišćenje i zastoji kao što su pauza za ručak. Kompanije često propuštaju prilike za poboljšanje proizvodnog procesa jer većinu prekida smatraju planiranim. Kao što kaže stara izreka, prvi korak u rješavanju bilo kog problema je priznati da ga imate. U ovom slučaju, priznati da su neki prekidi u proizvodnji nenadani može biti izazovno, zavisno od korporativne kulture.

Na kraju, kompanije bi trebale težiti realnom izvještavanju i želji za stvarnim razumijevanjem ključnih uzroka kako bi minimizirale i planirane i neplanirane zastoje u proizvodnji.

Uključite operatera u proces implementacije OEE-a

Operateri su srce proizvodnog procesa jer svakodnevno vode proizvodnju – efikasno ili ne. Oni često imaju najdublji uvid u probleme u procesu, jer svakodnevno rade s opremom. Kada isključite operatere iz procesa implementacije, smanjujete njihovo učešće i predanost unaprjeđenju OEE-a. To može rezultirati gubitkom vrijednih znanja i iskustava u poboljšanju procesa ili rješavanju problema.

Smanjena komunikacija, nedostatak podataka ili samo površno razumijevanje podataka često su krajnji rezultati. Pronalaženje kritičnih tačaka često može biti teško, ali razgovor sa vašim operaterima o njihovom svakodnevnom radu ili nagrađivanje i motiviranje može vam pomoći razumjeti probleme vezane uz OEE.

Proračun OEE - uključite operatera

Koristite preporučene umjesto standardnih brzina

Proračun OEE - koristite preporučene umjesto standardnih brzina

Standardna brzina odnosi se na povijesne podatke o prosječnim brzinama ili prosječnim kapacitetima, dok preporučena brzina predstavlja brzinu proizvodnje koju je odredio proizvođač mašine, a koja predstavlja najveću moguću brzinu.

Upoređivanje efikasnosti procesa koristeći standardnu brzinu umjesto preporučene brzine može biti obmanjujuće jer postavlja lažni gornji limit na poboljšanje. Kompanije koje koriste standardnu brzinu i upoređuju OEE ocjene s prosječnim vrijednostima ne maksimiziraju kapacitet, iako postoji više prostora za poboljšanje.

Prikupite dovoljno podataka

Za tačan proračun OEE -a, morate prikupiti dovoljno podataka za procjenu dostupnosti, performansi i kvalitete. Nedostaci prikupljanja tih podataka su najčešća greška proračuna OEE koju vidimo u industriji proizvodnje, jer mogu značajno izmijeniti rezultate na neočekivane načine.

Ovo je uglavnom uzrokovano ručnim metodama prikupljanja podataka; budući da je ručno prikupljanje podataka aktivnost niske dodane vrijednosti, možda ćete imati situaciju da će visoko obučeni operateri mašina obavljati te zadatke umjesto svojih osnovnih poslova.

Proračun OEE - automatizirajte prikupljanje podataka

Ne fokusirajte se samo na OEE ocjenu

Proračun OEE - analizirajte sve faktore

Iako se kompanije trebaju fokusirati na OEE ocjenu, također bi trebale analizirati faktore koji čine OEE ocjenu – Dostupnost, Performanse i Kvalitetu. Ovi faktori vam mogu pomoći identificirati gdje dolazi do gubitaka u proizvodnji i koja su područja za poboljšanje na proizvodnom području.

Dostupnost, performansi i kvaliteta omogućuju vam da izvršite detaljnu analizu ključnih uzroka i izbjegnete problem implementacije rješenja zbog samog rješenja.

Ne uspoređujte OEE različitih postrojenja i mašina

Još jedna velika greška koju organizacije često prave je uspoređivanje OEE ocjena različitih postrojenja, proizvodnih linija i mašina. Ova vrsta usporedbe je uvijek loša ideja jer skriva važne i korisne detalje.

Pri ovakvom uspoređivanju morate uzeti u obzir karakteristike – npr. mašina koja proizvodi male serije i mašina koja proizvodi veće serije ne mogu se uspoređivati u istoj analizi. Prema svojim OEE ciljevima i okruženju, svaku liniju ili mašinu treba razmotriti neovisno. Najvažnije je imati na umu da se OEE ocjene trebaju uspoređivati samo kada su mašine, procesi i materijali slični.

Proračun OEE - ne uspoređujte neusporedivo

Zaključak

Proračun OEE - ne uspoređujte neusporedivo

Pokušajte izbjegavati gore pomenute greške proračuna OEE kako biste prikupljali tačne proizvodne podatke, radili s stvarnim brojevima, donosili odluke i razvijali rješenja za postizanje željenih rezultata. Kada to uradite, Vi i Vaš tim ćete otkriti da je poduzimanje akcija mnogo lakše nego što ste mislili.

Ako imate dodatne zahtjeve ili pitanja, slobodno ih postavite.

Želite saznati više?

Popunite kontakt obrazac i javit ćemo vam se uskoro.

    Proračun OEE - kako identificirati i ukloniti greške

    Pretplatite se na naš newsletter!

      Ne propustite druge povezane vijesti