Poboljšana kibernetička sigurnost ključne infrastrukture

Sigurnost je neizostavni element Secomea-inog rješenja za udaljeni pristup koje je dizajnirano za industrijsku automatizaciju. Ovo rješenje omogućava siguran i kontroliran udaljeni pristup ključnim sistemima, osigurava njihov nadzor i održavanje. Time je poboljšana opća kibernetička sigurnost Vaše kompanije. Usklađenost rješenja s direktivom NIS2 pomaže Vam uspostaviti snažnu odbranu od kibernetičkih prijetnji.

Osigurajte usklađenost s direktivom NIS2

Ažurirana direktiva za visoku zajedničku razinu kibernetičke sigurnosti u Uniji (NIS2) je odgovor na sve ozbiljnije prijetnje i porast kibernetičkih napada u doba ubrzanog procesa digitalizacije kako kod kuće tako i diljem svijeta. Njen glavni cilj je veća kibernetička sigurnost osnovnih usluga i kritične infrastrukture u EU. Taj cilj trebao bi se postići strožim sigurnosnim zahtjevima u pogledu upravljanja i ublažavanja digitalnih rizika koje predstavljaju mreže i informacijski sistemi ključnih aktera u 11 ključnih sektora.

Spomenuti akteri u EU koji obavljaju ključne zadaće za gospodarstvo i društvo morat će ispuniti strože zahtjeve u pogledu kibernetičke sigurnosti do 2024. godine.

NIS2 direktiva za visoku razinu kibernetičke sigurnosti

Želite kupiti našu opremu?

Provjerite ključne sektore koje pokriva NIS2

NIS2 ključni sektori

Utjecaj NIS2 na aktere će ovisiti o industrijskoj grani i stupnju važnosti njihovih usluga. Kriteriji NIS2 za procjenu rizika i izvješćivanje moraju biti u skladu sa svim pružateljima ključnih usluga i digitalnih usluga, uključujući upravljanje rizicima, planiranje odgovora na incidente i redovite sigurnosne procjene.

Za organizacije i odgovorne osobe koje ne budu poštovali kriterije, bit će uvedene strožije sankcije koje će imati ne samo finansijske posljedice, već i negativan utjecaj na ugled. S druge strane, akteri koji povećaju razinu kibernetičke sigurnosti povećat će povjerenje svojih klijenata, otpornost na kibernetički kriminal i konkurentske prednosti.

 • Energija: Električna energija, daljinsko grijanje i hlađenje, nafta, plin i vodik.
 • Promet: Zrakoplovstvo, željeznica, voda i ceste.
 • Bankarstvo: Finansijske institucije, pružatelji plaćanja i burze.
 • Zdravstvo: Uključujući proizvodnju medicinskih uređaja – cjepiva.
 • Vodoopskrba: Kompanije za obradu vode i opskrbu vodom.
 • Digitalna infrastruktura: Internet razmjenski čvorovi, DNS (Domain Name System) pružatelji usluga itd.
 • Javna uprava: Državne institucije i agencije koje pružaju važne usluge.
 • Opskrba hranom: Kompanije za preradu, distribuciju i maloprodaju hrane.

Osim navedenih sektora, NIS2 se odnosi i na sektore poput računarske i elektroničke opreme, strojeva i opreme, motornih vozila, hemijske proizvodnje, prehrambene industrije itd. Pogledajte cijeli popis (na engleskom jeziku).

 Kibernetička sigurnost – osigurajte je kao proizvođač

Da biste osigurali usklađenost svoje proizvodnje i procesa sa sigurnosnim zahtjevima direktive NIS2:

Procijenite rizike za sigurnost vaše mreže i informacijskih sistema. Pri tome uzmite u obzir utjecaj potencijalnih incidenata na dostupnost, integritet i povjerljivost vaših sistema.

Razvijte i provodite sigurnosne mjere u skladu s rizicima koje ste prepoznali u procjeni rizika. Ove mjere trebaju biti dizajnirane kako bi osigurale sigurnost vaše mreže i informacijskih sistema.

Redovno nadzirite sigurnosne incidente u svojoj mreži i informacijskim sistemima te poduzmite odgovarajuće mjere za njihovu prevenciju i ublažavanje.

Prijavite sve značajne sigurnosne incidente nadležnom državnom tijelu, kao što zahtijeva direktiva.

Imenujte odgovarajući tim za osiguravanje usklađenosti s direktivom NIS2. Taj tim treba imati potrebno znanje, resurse i stručnost za nadzor usklađenosti s direktivom.

Vodite evidenciju o vašoj usklađenosti s direktivom NIS2, uključujući procjene rizika, sigurnosne mjere i izvještaje o sigurnosnim incidentima.

kibernetička sigurnost u digitalnoj kompaniji

Osigurajte usklađenost s NIS2 pomoću Secomea rješenja

Secomea industrijsko rješenje za udaljeni pristup

Secomea-inim rješenjem za udaljeni pristup možete uspostaviti snažnu odbranu protiv kibernetičkih prijetnji jer Vam omogućava siguran pristup kritičnim sistemima, osigurava njihov neprekidan nadzor i poboljšava opću kibernetičku sigurnost u vašem preduzeću.

Secomea rješenje vam pruža:

To je posebno važno za proizvođače s udaljenim timovima, izvođače ili pružatelje usluga koji trebaju pristup proizvodnim okruženjima ili kritičnoj infrastrukturi.

Možete osigurati da pristup kritičnim sistemima imaju samo ovlašteni korisnici i da im je dopušten samo s odgovarajućom razinom pristupa.

Možete pratiti i nadzirati aktivnosti korisnika kako biste osigurali usklađenost s NIS2 i drugim zakonskim zahtjevima.

Secomea je sigurno rješenje za udaljeni pristup koje Vam pomaže zaštititi vaše mreže od kibernetičkih napada, uključujući one usmjerene prema industrijskoj proizvodnji.

Kibernetička sigurnost nikada nije bila važnija!

Zbog sve veće ovisnosti o različitim tehnologijama u sektorima, kibernetička sigurnost postala je važnija nego ikad. S ubrzanom digitalizacijom ranjivost sektora na kibernetičke prijetnje također se povećava.

Isto su izloženi proizvođači koji koriste tehnologiju za automatizaciju proizvodnih procesa, upravljanje lanca opskrbe i komunikaciju s klijentima. Kibernetički rizici ne utječu samo na njihove rezultate već i na njihov ugled i povjerenje klijenata.

Sigurnost je temelj Secomea rješenja za udaljeno održavanje koje je prilagođeno industrijskoj automatizaciji. Sigurnost je ugrađena u rješenje od samog početka kako bi zadovoljila zahtjeve operativne tehnologije (OT) i informacijske tehnologije (IT).

Sigurnost ugrađena u Secomea-ino rješenje

Secomea – posvećena seriji standarda IEC 62443

IEC 62443 standard

Pored certifikata IEC 62443-3-3 i IEC 62443-4-2 Secomea je također dobila certifikat usklađenosti s standardom IEC 62443-4-1. To znači da su obvezani poštovati zahtjeve za osiguravanje sigurnosti podataka u svim fazama životnog ciklusa (Secure Development Life-cycle Assessment; SDLA).

Certifikat IEC 62443-4-1 potvrđuje da Secomea već od prvog dana razvojnog procesa koristi metodologiju sigurnog dizajna. Također dokazuje njihovu sposobnost:

 • prepoznavanja i reagovanja na ranjivosti,
 • suradnje s klijentima kako bi smanjili njihovu razinu rizika.

Osim toga, certifikat je osiguranje da se možete osloniti na sigurnost Secomea proizvoda čak i nakon dodavanja novih funkcionalnosti i ažuriranja.

Želite li saznati više?

Popunite obrazac i očekujte naš skori odgovor.

  Secomea rješenje 9.6 povezivanje

  Pretplatite se na naš newsletter!

   Ne propustite druge povezane vijesti