MES sistem – benefiti implementacije

MES sistem je ključni faktor digitalizacije i poslovnog uspjeha moderne proizvodne djelatnosti. Omogućava vam usmjerivanje poslovnih procesa i potpunu kontrolu procesa proizvodnje. Provjerite brojne koristi njegove implementacije!

Digitalizujte svoju proizvodnju

MES sistem (Manufacturing Execution System – Sistem za realizaciju proizvodnje) bez sumnje predstavlja temelj digitalizacije i temelj moderne proizvodne djelatnosti. U određivanju mogućeg poslovnog uspjeha u okruženju koje se može opisati kao Industrija 4.0, MES sistem predstavlja ključni faktor.

U kontekstu upravljanja proizvodnjom MES pruža rješenja koja su ključna sa stajališta kompanije, usmjerava poslovne procese i omogućava potpunu kontrolu procesa proizvodnje. No, ako detaljnije pogledamo implementaciju MES-a, koje su koristi od njegove implementacije?

Benefiti MES sistema - 06

Iskoristite MES sistem za analizu proizvodnje

Benefiti MES sistema - 01

MES sistem omogućava potpuni pristup podacima koji pokrivaju proces proizvodnje u stvarnom vremenu . To znači bolji protok informacija i učinkovitije generisanje podataka. MES pruža opsežne informacije o nalozima i trenutnim procesima, koje voditelj proizvodnje i uprava koriste za potrebne donošenja ključnih odluka. Na taj način MES softver podržava uvođenje poboljšanja u proizvodni proces u vidu boljeg planiranja, kontrole i izvršavanja planova, što dovodi do povećanja ukupnog OEE.

MES osigurava da se podaci o proizvodnji dostavljaju u stvarnom vremenu . To predstavlja jako važnu karakteristiku u procesu proizvodnje. Na osnovu ove karakteristike moguće je vidjeti trenutno stanje svih proizvodnih mašina, pratiti iskorištenost ljudskih resursa, detektovati i otklonuti kvarove u rekordnom vremenu i dr.

Automatsko prikupljanje podataka putem PLC-a, senzora i unosa operatera osigurava bolju procjenu statusa proizvodnje i napretka u stvarnom vremenu. MES pruža voditelju proizvdonje, menadžeru ili upravi kompanije potpuni pregled svih procesa koji se odvijaju u kompaniji.

Implementacijom i primjenom MES-a i drill-down analize lakše je pronaći pravi izvor problema – prave uzroke zbog nepoštivanje rokova. Ovaj proces je ključan za praćenje stanja mašina, kvarova i zastoja. Rezultat je daleko veća transparentnost u proizvodnji – gledano i iz perspektive operatera i iz perspektive menadžmenta.

Kontrolirajte kvalitetu proizvodnje

Proizvodni pogon jedne kompanije je prostor u kojem nisu dozvoljeni bespotrebni zastoji ili duga čekanja na pokretanje proizvodnje. Takvi se incidenti – posebno na mikro nivou – obično podcjenjuju. MES ubrzava održavanje implementacijom sistema za obavijest o zastoju i njegovim uzrocima. Sve to dovodi do učinkovitijeg praćenja KPI-ja u smislu MTBF-a, MTTR-a i MTTF-a.

Implementacija MES-a u poslovanju često se koristi za veći učinak općenito. Što ovaj pojam znači? U praksi, to je skup događaja i procesa koji se pojedinačno ne percipiraju kao prijetnja. Sistem osigurava identifikaciju mikro zastoja iz PLC-a. Međutim, drugačije je ako se promatraju kao skupina stalnih faktora koji utiču na uspješnost kompanije. MES osigurava potpunu sljedivost određenih procesa u tvornici – preciznu kontrolu nad postavkama mašine. Nakon toga slijede daljnji koraci kao što su:

 • praćenje promjena
 • brže pokretanje proizvodnje

U situaciji kada je kvaliteta proizvodnje kamen temeljac poslovanja, kontrola ovog procesa ima posebno važnu ulogu. MES osigurava da se broj potencijalnih nedostataka smanji provedbom plana kvalitete i utvrđivanjem odstupanja u kvaliteti. Stoga MES osigurava da se kvaliteta proizvodnje kontrolira prema prihvaćenim standardima.

Međutim, ne radi se samo o dijagnostici nego i o prevenciji. Implementacija MES-a u kompaniji omogućava ranu identifikaciju nestabilnog procesa . To omogućava mnogo brži odgovor na kvalitetne rezultate i potencijalna upozorenja o greškama.

Benefiti MES sistema - 02

Posjetite našu Tipteh IoT platform web stranicu i saznajte više o tome kako poboljšati OEE, povećati produktivnost te proizvodnju učiniti održivom.

Smanjite troškove i ljudske pogreške

Benefiti MES sistema - 03

Godinama se prekomjerna količina korištenja papira doživljavala kao nužno zlo. MES u poslovanju učinkovito smanjuje njegovu upotrebu. Uvođenje digitalnih obrazaca kao i druge dokumentacije u PDF-u neke su od jako važnih eko prednosti. Glavna korist je smanjenje troškova i potrošnje papira.

Druga je jednostavnost i brzina ažuriranja podataka te sigurnost njihovog statusa. Digitalizacija MES-a umjesto sveprisutnog papira znači i brže, jednostavnije i intuitivnije generisanje podatkovnih izvještaja.

Implementacija MES-a znači znatno učinkovitije kontrolisanje otpada. Sistem prikuplja podatke koji omogućavaju bolje praćenje kvalitete proizvoda, te ujedno daje obavijest o nedostacima, škartu i otpadu u stvarnom vremenu.

Ljudi nekada mogu biti najslabija karika u procesu proizvodnje. MES i automatizacija općenito omogućavaju bolji nadzor nad ljudskim resursima. Dodana vrijednost je bolja analiza ciljeva izraženih u KPI – podaci su transparentniji za menadžment i operatere. Sve se svodi na shemu u kojoj voditelji projekta mogu biti sigurni da su određeni parametri postavljeni za mašine – bez ljudskih grešaka ili kašnjenja.

Uštedite vrijeme i novac

Implementacija MES-a znači smanjen rizik od ljudske pogreške koja bi nastala korištenjem neispravnih ili blokiranih komponenti. Provjera procesa usklađenosti lakša je i brža, a sve zbog potpune sljedivosti proizvodnog lanca. Sljedivost i prepoznatljivost pojedinih aktivnosti također je omogućena slobodnim pristupom podacima i njihovim povezivanjem sa određenim procesnim parametrima.

Implementacija MES-a predstavlja značajan napredak u učinkovitosti kancelarijskog posla i analiziranja izvještaja. Implementacija u kombinaciji s korištenjem drugih softverskih modula proširuje mogućnosti. Moguće je dobiti automatski interface i za druge vrste softvera za proizvodnju – ERP, APS, WMS, CMMS itd. Brz pristup agregiranim podacima i detaljnim informacijama također je rezultat sinkroniziranih interface-a.

Implementacija MES-a daje precizan i detaljan odgovor koliki su zapravo troškovi proizvodnje i koliko je projekat isplativ. Softver za proizvodnju odgovoran je za analizu stvarnog vremena izvršenja zadane narudžbe, budući da u kontekstu proizvodnje uzima u obzir elemente kao što su:

 • vrijeme i troškovi prerade,
 • troškovi otpada,
 • stvarni troškovi energije.

Unatoč rastućoj važnosti automatizacije, ljudski faktor ostaje vitalan. Međutim, učinkovito korištenje resursa je od velike važnosti. MES omogućuje bolje i brže uvođenje zaposlenika u nove zadatke. To je olakšano MES sistemom koji nudi:

 • skup uputstava korak po korak za operatere,
 • jednostavan pristup dokumentima,
 • bolju komunikaciju sa menadžmentom te odjelima kvalitete, tehnologije i održavanja.
Benefiti MES sistema - 04

Upotrijebite MES sistem za brz povrat investicije

Benefiti MES sistema - 05

Implementacija MES-a nudi nekoliko jasnih prednosti koje imaju stvarno pozitivan učinak na poduzeće i njegov proizvodni profil. Ono što je važno, sam proces povrata investicije je jako brz. Kako pokazuju analize, ovisno o veličini kompanije, da bi se ostvario ROI potrebno je između 12 i 24 mjeseca.

Želite saznati više informacija?

Popunite kontakt obrazac i javit ćemo vam se uskoro.

  Benefiti MES sistema - 06

  Pretplatite se na naš newsletter!

   Ne propustite druge povezane vijesti