MES – Manufacturing Execution System: Da li je vaša kompanija spremna za digitalnu transformaciju?

MES – Manufacturing Execution System (Sistem za realizaciju proizvodnje) predstavlja neophodnu investiciju ukoliko želite proizvoditi više sa istim brojem mašina u proizvodnji. Tvornice koje posluju prema konceptu Industrije 4.0 već su odavno implementirale napredne MES sisteme čime su svoje proizvodne procese podigle na sasvim drugi nivo. Da li je vaša kompanija spremna za globalnu digitalizaciju?

Upotrijebite MES za učinkovitiju i profitabilniju proizvodnju

MES - napredni softver za mjerenje i poboljšanje dostupnosti - 01

MES je napredni softver kojim možete mjeriti i poboljšati dostupnosti, performanse i kvalitete proizvodnih linija. Funkcionalnost sistema ovisi o klasi implementiranog rješenja.
Uz pomoć MES-a možete:

 • pratiti stvarno radno vrijeme mašina,
 • bilježiti zastoje,
 • automatizirati prikupljanje važnih podataka,
 • kreirati grafikone na osnovu kojih je moguća detaljna analiza,
 • smanjiti mogućnost rasipanja resursa,
 • planirati, pratiti i izvršavati planove, te vršiti optimizaciju.

Kako funkcioniše MES sistem?

Napredni MES sistem povezan je sa internom mrežom kompanije. Prikuplja podatke sa mašina putem PLC-a, senzora instaliranih u mašinama i bilo gdje na proizvodnoj liniji ili direktno iz programa mašine. Prikupljanje podataka se vrši u stvarnom vremenu što predstavlja veliku prednost sistema.

Međutim, prije svega, softveru se mora osigurati baza podataka tačnih parametara svih uređaja i procesa koji se koriste u procesu proizvodnje. Odakle MES sistemu te informacije? Sve ove informacije MES dobija putem ERP-a, to jest sistem za planiranje resursa kompanije. Komunikacija između MES-a i ERP sistema je dvosmjerna, što omogućava razmjenu podataka potrebnih za učinkovito izvršavanje planova proizvodnje.

MES također smanjuje broj mikro zastoja i skraćuje vrijeme potrebno za promjenu alata pomoću posebnih modula, što znatno utiče na tok planiranja i proizvodnje

MES - napredni softver za mjerenje i poboljšanje dostupnosti - 02

Posjetite našu Tipteh IoT platform web stranicu i saznajte više o tome kako poboljšati OEE, povećati produktivnost te proizvodnju učiniti održivom.

Zašto implementirati MES sistem?

MES - napredni softver za mjerenje i poboljšanje dostupnosti - 03

MES sistem je najsavremeniji sistem za realizaciju proizvodnje uz pomoć kojeg ćete iskoristiti puni potencijal resursa kompanije – kako tehnički tako i ljudski. Korištenje MES-a garantuje da se svaki korak procesa izvedi tačno prema planiranoj tehnologiji. Iako je iznimno važno spriječiti kvarove i mikrozastoje, jednako je važno osigurati da se potencijal radne snage upotpunosti iskoristi. Korištenjem MES sistema može se pokazati da razlog niske produktivnosti nije kvar mašine, već neučinkovit rad operatera.

Praćenje proizvodnje implicira i praćenje gotovih proizvoda, poluproizvoda i sirovina. To znači da je moguće pratiti za koji proizvod ili poluproizvod je korištena određena sirovina i obrnuto. Ovo praćenje se odvija putem skeniranja serijskih brojeva proizvoda, poluproizvoda ili sirovina.

Uz MES sistem se ne morate više pitati zašto se proces proizvodnje usporava u određenim fazama i zašto su neki od dobivenih proizvoda nezadovoljavajuće kvalitete.

MES softver omogućava voditelju proizvodnje uvid u rad svih operatera u bilo kojem trenutku sa bilo kojeg mjesta, jer je moguće pratiti proizvodni proces putem aplikacije namijenjene za mobilne i tablet uređaje.

MES - napredni softver za mjerenje i poboljšanje dostupnosti - 04

Da li MES sistem mijenja proizvodne operacije i povezivanja?

MES - napredni softver za mjerenje i poboljšanje dostupnosti - 05

Industrija 4.0 je koncept koji se temelji na digitalnoj industrijskoj tehnologiji visoke razine.

Što se industrija brže razvijala, to su međusistemske integracije postajale važnije. Ono što je sada važno nije samo ono što sistem može učiniti, već i kako on komunicira s drugim softverom. Sistem za realizaciju proizvodnje MES neprimjetno se povezuje s drugim sistemima upravljanja kao što su WMS, EMS ili ERP i ne predstavlja poteškoću u njihovom radu.

Uticaj daljinskog upravljanja proizvodnjom na OEE?

Sistem za realizaciju proizvodnje se implementira u cilju postizanja veće učinkovistosti proizvodnih procesa. Kako možemo izmjeriti njihovu učinkovitost? MES prikuplja podatke u realnom vremenu i šalje obavijesti koje omogućavaju brz odgovor. Sistem šalje upute operaterima i vodi ih kroz proizvodni proces. Svi ti koraci skraćuju vrijeme reakcije i ukazuju na područja kojima je potrebno poboljšanje. Provedba ovih promjena znatno utiče na poboljšanje dostupnosti mašina, performansi procesa i kvalitete proizvoda, što u konačnici dovodi do povećanja OEE (ukupne učinkovitosti opreme). Analiza trenutnih i prethodnih podataka omogućava provjeru kratkoročnog i dugoročnog napretka proizvodnje. Osim toga, radna dokumentacija je u digitalnoj formi, čime se izbjegava dvostruko izvještavanje (operater-voditelj proizvodnje; voditelj proizvodnje-uprava) i osigurava neposredna komunikacija, te se izbjegava bespotrebna papirologija i prave se uštede u repromaterijalu.

MES - napredni softver za mjerenje i poboljšanje dostupnosti - 06

Želite saznati više informacija?

MES - napredni softver za mjerenje i poboljšanje dostupnosti - 07

Popunite kontakt obrazac i javit ćemo vam se uskoro.

  Pretplatite se na naš newsletter!

   Ne propustite druge povezane vijesti