Rješenje za automatsku robotsku paletizaciju

Uspješno rješenje za automatsku robotsku paletizaciju Tipteh je pronašao za našeg dugogodišnjeg partnera, koji se bavi proizvodnjom školskog i kancelarijskog materijala. Pobrinuli smo se za automatizaciju dijela proizvodnog procesa paletizacije transportnih kutija sa registratorima, s ciljem povećanja produktivnosti  linija i oslobađanja radnika od zahtjevnog fizičkog posla.

Rješenje za povećanje produktivnosti linija

Jedno od uspješnih rješenja automatske robotske paletizacije dolazi sa juga Bosne i Hercegovine. Dugogodišnji partner Tipteha, koji se bavi proizvodnjom školskog i kancelarijskog materijala, je izrazio želju za automatizacijom dijela proizvodnog procesa paletizacije transportnih kutija sa registratorima. Taj su zadatak izvršavali radnici u proizvodnji, a glavni cilj ovog rješenja je bio da se poveća produktivnost samih linija, kao i da se radnici oslobode posla koji je bio izuzetno fizički zahtjevan.

Primarni zahtjev našeg partnera je bio, da se registratori sa dvije mašine za proizvodnju registratora (ukupnog kapaciteta od 60 kom/min) ručno postave u transportne kutije. Te transportne kutije trebale su se potom zatvoriti, zalijepiti, etiketirati i paletizirati po već definisanoj matrici, a nakon svega trebalo je da se paleta i ustrečuje. Sve ovo je svakako trebalo uraditi automatski, te vrlo brzo, efikasno i bez greške.

Tipteh rješenje automatske robotske paletizacije 1

Želite kupiti našu Opremu za mašinski vid?

Rješenje automatizovanog pakovanja i etiketiranja

Tipteh rješenje automatske robotske paletizacije 2

Kartonske transportne kutije različitih formata pune radnici sa registratorima, te ih nakon toga šalju na transportnu traku. Transportna traka vodi napunjenu kartonsku kutiju na zatvaračicu + ljepilicu, čiji je zadatak zatvoriti kartonsku kutiju i zalijepiti je sa obje strane (gornje i donje), kako bi ista bila spremna za paletizaciju.

Nakon procesa zatvaranja i lijepljenja, kartonska kutija putuje do automatske etiketirke koja lijepi etikete sa dvije strane (bočne i čeone) sa kataloškim brojem proizvoda. Izgledi i vrste etiketa se definišu na korisničkom (HMI) interfejsu, a moguće je koristiti i do nekoliko stotina različitih etiketa.

Identifikacija i početak paletizacije

Kada se kartonske kutije označe etiketama, transportnim trakama iste idu na transporter na kojem se vrši slaganje, a prije preuzimanja od strane robota. Za navedenu aplikaciju su korišteni specijalni transporteri sa kuglicama gdje se omogućava manipulacija kutijama na samom transporteru, a bez korištenja eksternih aktuatora ili grippera.

Robotska ćelija proizvođača KUKA je opremljena specijalnim vakumskim gripperom kojim može manipulisati sa više kutija odjednom i u različitim formatima kutija (3×1, 2×2, 4×2, 5×2 i 6×3+2). Uz to je omogućeno i automatsko uzimanje i slaganje praznih paleta na odgovarajuću poziciju, kao i postavljanje pregradnog papira za manje formate kutija.

Tipteh rješenje automatske robotske paletizacije 3

Postavljanje paleta i paletizacija

Tipteh rješenje automatske robotske paletizacije 4

Na početku svoga rada, sistem detektuje da li je paleta postavljena na svoje mjesto. Ukoliko nije, robot uzima paletu iz magacina za palete i postavlja je na za to predviđeno mjesto. Nakon toga se detektuju da li su kartonske kutije složene u potrebnom formatu te da li su spremne za paletizaciju.

Robot nakon toga uzima kartonske kutije, te ih slaže na paletu sve dok se ne popuni određena količina predviđena za transport. Puna paleta sa kartonskim kutijama (najveće visine 280 cm) putuje sljedećom transportnom trakom do automatske strečerice.

Automatska strečerica

Na automatskoj strečerici se vrši strečovanje po željenoj visini, zategnutosti i debljini folije.

Nakon procesa strečovanja, gotova paleta putuje transportnim trakama van safety zone i zone paletizacije te je ista spremna za skladištenje. Na izlaznom bufferu je predviđeno 6 paletnih mjesta za pune palete.

Tipteh rješenje automatske robotske paletizacije 5

Safety procedura paletizacije

Cjelokupan gore navedeni proces možete pogledati na videu.

Sigurnost operatera, kao i ostalog radnog osoblja je na prvom mjestu u svakom procesu proizvodnje. Kako bi se ona obezbjedila, cijeli proces paletizacije je urađen u skladu sa svim Safety procedurama, te opremljen sigurnosnim svjetlosnim zavjesama, graničnim prekidačima, sigurnosnim bravicama, svjetlosnim tornjevima i drugom opremom za sigurnost i zaštitu na radu.

Kontrola i upravljanje

Cijelokupnim procesom, od zatvaranja i lijepljenja kutija, preko etiketiranja, paletizacije i strečovanja, do skladištenja paleta sa proizvodima, se upravlja uz pomoć programa na 15” touch screen-u SIEMENS-ovog S7 1500 PLC-a, koji je smješten neposredno uz zonu paletizacije.

Ovom aplikacijom povećana je efikasnost, brzina i ukupan kvalitet Vašeg procesa paletizacije, a uz to su i smanjeni troškovi proizvodnje angažovanjem manjeg broja radnika na ovim poslovima.

Ukoliko Vam je potrebna paletizacija proizvoda ili želite saznati više informacija u vezi iste, možete se obratiti našem stručnom timu inženjera koji će rado saslušati Vaše zahtjeve i pomoći Vam u ostvarenju Vaših ideja i planova.

Tipteh rješenje automatske robotske paletizacije 6

Želite saznati više?

Tipteh rješenje automatske robotske paletizacije 7

Popunite formu i javićemo Vam se u najkraćem mogućem roku.

    Pretplatite se na naš newsletter!

      Ne propustite druge povezane vijesti