Gubici brzine u industrijskim procesima

Zbog mikro zastoja, gubitka brzine ili male brzine u procesima može se izgubiti gotovo polovina efikasnosti performansi (PE). Često efikasnost sistema prelazi 100% jer su ciljne brzine postavljene prenisko. Ovo je široko rasprostranjen problem među našim klijentima, što sugeriše, da je stvarni gubitak brzine često veći od službeno zabilježenog.

Procjenite gubitak brzine mašina ili sistema

Gubitki brzine u proizvodnji

Kada želite procijeniti gubitak brzine mašine ili sistema, trebate uporediti stvarnu brzinu vašeg rada sa maksimalnom brzinom te mašine ili linije. Proizvođači imaju nekoliko opcija za postavljanje maksimuma:

Teoretski, mašina bi mogla raditi svojom teoretskom maksimalnom brzinom ako su uvjeti idealni i ona radi na samom rubu svojih mogućnosti. Ali kako uvjeti nikada nisu idealni, ta brzina se i ne može postići.

Proizvođači često definišu maksimalnu brzinu svoje opreme kao NPC (kapacitet sa natpisne pločice). Drugim riječima, to je maksimalna brzina mašine, ne uzimajući u obzir moguća ograničenja za proizvodnju nekog proizvod na toj mašini.

Vrijeme ciklusa je vrijeme koje je potrebno da se završi proces, kao što je proizvodnja jednog proizvoda. Na primjer, ako je teoretska najveća brzina mašine 6 proizvoda u minuti, tada je vrijeme njegovog ciklusa 10 sekundi po jednom proizvodu.

Idealno vrijeme ciklusa je softverska postavka koja definira maksimalnu brzinu kojom se mogu izvesti proračuni. Temelji se ili na teoretskoj maksimalnoj brzini ili na NPC-u.

Posjetite našu Tipteh IoT platform web stranicu i saznajte više o tome kako poboljšati OEE, povećati produktivnost te proizvodnju učiniti održivom.

Provijerite kako odrediti maksimalnu brzinu opreme

Za izračun OEE-a kao i gubitaka brzine možete koristiti teoretsku maksimalnu brzinu. Kada se usredotočite na smanjenje gubitaka brzine što je više moguće, teoretska maksimalna brzina je najveća brzina među svim definicijama brzine, što ovo čini razumnim pristupom.

Međutim, postavljanje tako visokog cilja bi moglo značiti da će osoblje morati žuriti s radom, što bi smanjilo kvalitetu proizvoda i uzrokovalo brže trošenje opreme.

Zbog toga tvornice često postavljaju nešto nižu najveću brzinu. Pronalaženje te ravnoteže između izlaganja što je moguće većeg dijela vašeg skrivenog gubitka, dok ne žrtvujete druge aspekte svoje proizvodnje, stvar je kompromisa.

Vrijeme je da stručnjaci za lean proizvodnju prošire glas o prednostima povećanja maksimalne brzine proizvodnje uz održavanje ravnoteže svih ostalih OEE čimbenika.

U slučaju kada teoretska maksimalna brzina nije poznata ili kada dobavljač mašine nije naveo NPC, stručnjaci za lead proizvodnju preuzimaju odgovornost i mogu odrediti maksimalnu brzinu mašine.

Gubitki brzine u proizvodnji

Kako znati jesu li gubici brzine posljedica male brzine ili mikro zastoja?

Gubitki brzine u proizvodnji

Većina OEE sistema ne razlikuje mikro zastoje i male brzine. Oni uključuju oba problema u istu metriku i izvješćuju o tome kao o učinkovitosti izvedbe.

Prvi mogući razlog za to je teškoća razlikovanja male brzine od mikro zastoja.

Drugi mogući razlog je nedostatak potražnje zbog nedovoljne edukacije o gubitku brzine.

Dok neki proizvođači još uvijek zajedno prate malu brzinu i mikro zastoje, drugi počinju shvaćati prednosti odvojenog praćenja tih problema.

Postoji nekoliko načina da odvojeno pratite male brzine i mikro zastoje:

Jednostavan način za provjeru male brzine ili mikro zastoja je upotreba senzora za brojanje proizvoda dok prolaze. Ako je frekvencija niža od očekivane, sistem pokreće algoritam kako bi utvrdio je li uzrok mala brzina ili mikro zastoj. Sistem radi dobro u većini uvjeta; međutim, postoje iznimke.

Najbolji način za praćenje kretanja pokretne trake je korištenje dijela hardvera koji može osjetiti kreće li se pokretna traka ili ne. Možete pričvrstiti rotacijski senzor ispod pokretne trake kako biste registrirali njeno kretanje ili možete koristiti svoj PLC za slanje informacija o statusu proizvodnje.

Želite saznati više?

Popunite kontakt obrazac i javit ćemo vam se uskoro.

    Gubitki brzine u proizvodnji

    Pretplatite se na naš newsletter!

      Ne propustite druge povezane vijesti