Kako prepoznati uzroke kvara mašine

Kada koristite sisteme ili alate za automatsko praćenje OEE-a, performansi i zastoja mašina, ishod obično ovisi o tome koliko je vaš sistem dobro podešen. Definisanje uzroka kvara mašine jedan je od najkritičnijih aspekata na koje se trebate fokusirati.

Kako započeti?

Poboljsajte svoj OEE – BLOG_01

Prvo o čemu treba razmišljati je struktura uzroka kvara vaše mašine. Želite ga održati što je moguće jednostavnijim kako bi operateri u proizvodnji mogli lako pronaći prave razloge.

Da biste započeli s ovim, kombinujte najčešće razloge kvarova u svojoj proizvodnji i pogledajte kako ih možete grupisati. Na primjer, ako postoje tri glavna razloga koji uzrokuju kvarove, grupišite ih u tri glavne skupine, od kojih svaka sadrži šest uzroka kvarova. To operaterima u pogonu olakšava pronalaženje pravih razloga kada imaju problem.

Definišite glavne grupe zastoja i razloga zastoja

Standardna praksa je započeti sa tri do pet grupa, a svaka grupa ne smije imati više od šest uzroka kvara. Šest je optimalan broj jer pomaže da popis bude kratak i lak za rukovanje.

Međutim, neki korisnici uspješno upravljaju do osam razloga zaustavljanja po grupi. To nije pogrešno, već samo znači više pomicanja, više složenosti i više vremena za vaše operatere da pronađu pravi razlog.

Poboljsajte svoj OEE – BLOG_02

Posjetite našu Tipteh IoT platform web stranicu i saznajte više o tome kako poboljšati OEE.

Izbjegavajte općenitosti u definisanju uzroka

Poboljsajte svoj OEE – BLOG_03

Kada definirate uzroke kvara mašine, korisnije je izbjegavati opće definicije. Razlog je vrlo jednostavan – ako su vaši uzroci općeniti, onda je takva i vaša analiza zastoja. Nećete moći donositi odluke o tome šta poboljšati kako biste povećali OEE i smanjili zastoje.

Recimo da operateri registriraju “Mehanički kvar” kao uzrok problema 30 puta mjesečno i proslijeđuju problem održavanju. Ako možete preciznije definirati problem—na primjer, „Kvar transportne trake” ili „Kvar mašine za pakovanje”—možete poslati svoj tim za održavanje da učinkovitije riješi problem.

Rijetki kvarovi

Povremeno se javljaju kvarovi koji nisu u glavnim grupama zastoja. Bitno je pratiti i njih jer vam mogu dati važne informacije o vašoj proizvodnji. Kako bismo vam pomogli da pratite potencijalne uzroke prekida rada, preporučujemo stvaranje grupe kvarova pod nazivom “Ostalo” ili definiranje uzroka kvara pod nazivom “Ostalo” u jednoj od postojećih grupa.

Osim toga, u Tipteh IoT platformi, operateri mogu dodati dodatne bilješke svim razlozima kvara. Ove bilješke često mogu otkriti ključne detalje o vašem zastoju; trebali biste povremeno pregledati ove razloge i vidjeti postoje li uzorci i trebate li dodati novi uzrok kvara na svoj glavni popis.

U nekim slučajevima operateri unose razloge na tablicu sa raščlanjivanjem kao što su “Nedostatak materijala”, “Nema materijala” i “Nedostaje materijal”. To znači da biste svom popisu razloga koji se odnose na nedostatke materijala trebali dodati novu grupu. Nakon što to učinite, svakako obavijestite svoje zaposlenike kako bi mogli biti u potrazi za ovom vrstom problema.

Poboljsajte svoj OEE – BLOG_04

Duge proizvodne linije – teži monitoring kvarova

Poboljsajte svoj OEE – BLOG_05

Ako imate automatizirani sistem koji prati kvarove, možete bolje reagirati na njih. Ako je operater stacioniran na kraju linije, a kvar se dogodi na početku linije, možete to jednostavno zabilježiti i vidjeti koliko je trajao zastoj za svaku mašinu i lokaciju.

Ovo je ključna informacija za upravljanje zalihama i optimalno planiranje proizvodnje. Linije za punjenje nalaze se u pogonima za proizvodnju hrane i pića, a mi ćemo ih koristiti kao primjer – one obavljaju različite funkcije. Tipična mjesta na ovim linijama uključuje ulaznu pokretnu traku, punjenje, zatvaranje, označavanje i izlaznu pokretnu traku.

Nakon što definirate te lokacije u Tipteh IoT platformi, sve postaje jednostavno. Ako dođe do kvara na pokretnoj traci, sve što vaši operateri trebaju učiniti je odabrati ispravan uzrok kvara na mašini – kvar na pokretnoj traci i mjesto – ulazna traka.

Ova karakteristika će vam olakšati analizu zastoja u proizvodnji jer će vaše podatke učiniti transparentnijima.

Ne razmišljajte previše

Evo ključnog zaključka: nemojte previše razmišljati o problemu. Vjerojatno već znate koji su najčešći uzroci kvarova u vašoj proizvodnji. Okupite svoj tim, zajedno definirajte razloge i gledajte na to kao na kontinuirani proces poboljšanja.

Kontaktirajte nas ako trebate pomoć u definiranju uzroka kvara ili želite preporuke. Rado ćemo Vam pomoći.

Poboljsajte svoj OEE – BLOG_06

Želite saznati više o unaprjeđenju OEE-a?

Poboljsajte svoj OEE – BLOG_07

Posjetite nas na našoj web stranici tipteh.io, ili jednostavno popunite kontakt obrazac i javit ćemo vam se uskoro.

    Pretplatite se na naš newsletter!

      Ne propustite druge povezane vijesti