Senzori za mjerenje 3D snimaka

Asortiman senzori visoke preciznosti za mjerenje 3D snimaka iz Micro-Epsilona je namijenjen za automatizovanu inline inspekciju geometrije, oblika i površina  difuzno reflektujućih objekata. Iskoristite njihovu izuzetno visoku rezoluciju, ponovljivost, veliku mjernu površinu i sveobuhvatan razvoj softvera i alate za integraciju kako biste povećali produktivnost!

Senzori za mjerenje 3D snimaka nove generacije

Ranije je način snimanja 3D slike bio stvaranje serije 2D profila, što je značilo da se mora čekati da se pojedinačni profili snime prije obrade i izgradnje 3D point cloud-a. Micro-Epsilon, glavni globalni proizvođač senzora i mjernih rješenja, predstavio je novi asortiman visoko preciznih 3D senzora za mjerenje snimaka.

Ovi senzori hvataju sve te informacije u jednom potezu, što rezultira mnogo bržim vremenom prikupljanja i obrade. Pogodni su za automatizovano, linijsko mjerenje geometrije, oblika i kvaliteta površine objekata.

Želite kupiti naše Senzore?

Iskoristite izuzetno visoku rezoluciju

3D senzor snimaka aplikacija 1

SurfaceCONTROL 3D 3500 je kompaktni senzor za 3D snimak sa izuzetno visokom rezolucijom u Z-osi (od 1,0 µm). Postavlja novo mjerilo u tehnologiji visoke preciznosti 3D mjerenja sa svojom ponovljivošću do 0,4 µm.

Zbog svojih visokih performansi, senzor je u stanju da pouzdano detektuje čak i najmanja odstupanja u planarnosti, na primjer, visinske razlike IC pinova na štampanim pločama. Senzor može povećati produktivnost u odgovarajućoj aplikaciji zbog svoje velike brzine obrade podataka do 2,2 miliona 3D tačaka u sekundi.

Princip rada senzora 3D snimaka

SurfaceCONTROL 3D 3500 senzor radi po principu optičke triangulacije zasnovane na projekciji ivica, što omogućava direktno 3D mjerenje komponenti. Niz šara se projektuje na površinu ciljnog objekta, pomoću matričnog projektora. Dvije kamere sa obe strane projektora gledaju i snimaju svjetlost sa šablona. Iz snimljene sekvence slike generiše se trodimenzionalna površina ciljnog objekta.

Dostupna su dva modela surfaceCONTROL 3D 3500, od ​​kojih svaki nudi različitu mjernu površinu i dubinu polja. Oba su potpuno integrisani industrijski senzori koji su zaštićeni do IP67 sa pasivnim hlađenjem. Za više radne temperature dostupno je i aktivno hlađenje.

3D senzor snimaka princip rada

Senzori 3D snimaka za brojne aplikacije

3D senzor snimaka aplikacija 2

Senzor je pogodan za širok spektar primjena:

 • 3D mjerenje mehaničkih dijelova visoke preciznosti;
 • mjerenje širine, ugla nagiba i položaja zakovica;
 • detekcija površinskih defekta;
 • inspekcija ravnosti štampanih ploča;
 • inspekcija planarnosti nepopunjenih PCB podloga;
 • otkrivanje i procjena loma na diskovima kvačila;
 • provjera kompletnosti elektronskih komponenti na ugrađenim štampanim pločama;
 • 3D prepoznavanje reljefa koji se ne može riješiti korištenjem 2D obrade slike zbog nedostatka kontrasta;
 • inspekcija visine i debljine lepljivih perli na školjkama pametnih telefona;
 • utvrđivanje nedostataka odstupanja oblika na ubrizganim dijelovima.

Olakšana integracija softvera

SurfaceCONTROL 3D senzor za snimke podržava najnovije GigE Vision i GenICam standarde za laku integraciju u softver za obradu slika. Kupci također mogu da razviju sopstveni softver za analizu koristeći obezbjeđeni sveobuhvatni softverski razvojni komplet.

Sistemski integratori će posebno imati koristi od ovog softvera jer im omogućava pristup svim GenICam parametrima i pojednostavljuje integraciju softvera. Za inline aplikacije, zaključci o vremenu ciklusa procesa mogu se donijeti na osnovu prikaza trajanja mjerenja.

Pogodan korisnički interfejs za senzore surfaceCONTROL nudi Micro-Epsilon-ov 3D View softver, koji je također uključen u obim isporuke. Softver omogućava brzo puštanje u rad, procjenu senzora, podešavanje i optimizaciju parametara i obezbjeđuje pravilno pozicioniranje mjernog objekta i senzora. Može se koristiti i za početak prikupljanja podataka. Omogućava vizualizaciju 3D podataka i izvoz u različite formate datoteka (CSV, ASCII, PLI, STL) za dalju obradu.

Pravi 3D podaci bez gubitaka

Očitavanje merenja senzora 3D snimaka

Softver 3DInspect kompanije Micro-Epsilon je moćan alat za podešavanje parametara senzora i zadatke industrijskog mjerenja sa modelima senzora SC3510. Softver je uključen u obim isporuke. On prenosi mjerne podatke sa senzora preko Etherneta, pružajući ove podatke u trodimenzionalnom obliku.

3DInspect mjerne programe na računarskom procesu, procjene 3D podatke i, ako je potrebno, evidentiraju ih i prenose preko Etherneta do kontrolne jedinice. Pored brzog izlaza podataka preko Gigabit Etherneta, senzor nudi dodatni digitalni I/O interfejs. Opcioni 2D/3D gateway modul nudi EtherNet/IP, PROFINET i EtherCAT veze za prenos mjerne vrijednosti.

DefMap3D za pojedinačnu analizu površine

DefMap3D je sveobuhvatno softversko rješenje za detekciju i analizu površinskih defekata. Nije uključen u standardni obim isporuke. Uključuje sve komponente i procese potrebne za postavljanje, konfiguraciju i evaluaciju zadataka inspekcije.

Uključen je širok spektar funkcija, od mjerenja malih serija, analize pojedinačnih dijelova, kao i inspekcije nekoliko mjernih polja uz podršku robota. Proračun 3D point cloud-a, kontrole senzora i detekcije defekata mogu se automatizovati korištenjem makro komandi.

Nekoliko metoda za otkrivanje i objektivnu procjenu grešaka oblika unutar podataka o površini obezbjeđuje softver kao deo analize površine. Ciljana upotreba različitih tipova filtera može smanjiti efekte površinskih struktura (npr. zrnasto). Generiše se izveštaj koji sadrži rezultate inspekcije. Softver je dostupan u različitim verzijama čiji je obim performansi orijentisan na različite mjerne zadatke (npr. digitalni kamen, digitalni oblik, digitalni svjetlosni tunel).

3D snimak senzora za čitanje računara

Želite saznati više?

3D senzori 3Dpogled

Popunite formu i javićemo Vam se u najkraćem mogućem roku.

  Pretplatite se na naš newsletter!

   Ne propustite druge povezane vijesti