Laserska kontrola beskontaktnim skenerima

Laserska inspekcija flaša je samo jedan od mnogih izazova za pivare. Pouzdan pregled vraćenih boca u realnom vremenu i automatizacija procesa reciklaže su od suštinskog značaja za kvalitetnu proizvodnju. Ovakvu automatizaciju obezbjeđuju beskontaktni laserski skeneri kompanije Micro-Epsilon, uz primjenu kompanije iz Tipteh grupe.

Pouzdano otkrivanje čak i na najbržim linijama

Beskontaktni laserski skeneri kompanije Micro-Epsilon se koriste za brzo i pouzdano prepoznavanje da li su sve pivske boce prisutne i da li su ispravne vrste u vraćenim sanducima. Kako se staklene boce mogu reciklirati, mogu se puniti 40 do 50 puta.

Da bi se obezbjedio nesmetan postupak mašinske obrade kao što je skidanje čepova i etiketa, kao i pranje i dopunjavanje, potrebno je provjeriti kompletnost boca i da li je u pravom sanduku ispravan tip flaše.

Želite kupiti naše Senzore?

Uklonite ljudske greške

Beskontaktni laserski skeneri Micro-Epsilon inspekcija boca

Različite vrste boca predstavljaju izazov za pivare. Često je staklo ukrašeno logom pivare ili su boce posebno oblikovane za određenog proizvođača. Procjenjuje se da je više od jedne trećine flaša isporučenih pivarama u pogrešnom sanduku.

Sanduci se često pregledavaju ručno, što je proces koji je iscrpljujući, podložan greškama i skup u smislu sati ljudske inspekcije. Sanduci se pomjeraju na pokretnoj traci što zahtjeva veliku koncentraciju od inspektora.

Ako se inspektori umore, pogrešne boce mogu da prođu kroz njih ili neki sanduci mogu biti nekompletni.

Automatska inspekcija pomoću beskontaktnih laserskih skenera

U poređenju sa rješenjima zasnovanim na konvencionalnim sistemima za obradu slike, laserski skeneri ne samo da prate prisustvo boce, već i visinu boce. Senzor koristi odgovarajuću visinu boce da bi utvrdio da li je ispravan tip boce u sanduku. Visina boce ne smije da odstupa više od 3 mm od ciljne visine odgovarajućeg tipa boce.

PLC dobija rezultat procjene kao vrijednost »OK« ili »not OK«, pri čemu se neispravni sanduci mogu ukloniti direktno sa proizvodne linije. Korisnik također može da prikaže izmjerene rezultate preko integrisanog displeja na kontrolnoj jedinici.

Beskontaktni laserski skeneri Micro-Epsilon

Koristite efikasno rješenje za inspekciju

Beskontaktni laserski skeneri Micro-Epsilon za lasersku kontrolu

Tipteh je razvio sistem za inspekciju pomoću laserskih senzora za triangulaciju linija za brzu, potpuno automatsku inspekciju praznih sanduka, koji se već koriste za pregled primljenih pivskih flaša. Ovaj inline sistem za inspekciju je opremljen sa pet laserskih skenera scanCONTROL 2900-50 kompanije Micro-Epsilon.

U proizvodnoj liniji, skeneri mjere odozgo sanduke koje se pomjeraju duž transportne trake. Svaki skener mjeri red boca u sanducima. Detekcija prisustva se vrši pri brzinama transportera do 850mm/s.

Princip mjerenja

Laserski senzor Micro-Epsilon scanCONTROL zasnovan je na principu laserske triangulacije za detekciju dvodimenzionalnog profila. Emituje laserski snop koji se širi do laserske linije koja pogađa mjerni objekat. Lasersko svjetlo se reflektuje od ciljne površine i projektuje na visoko osjetljivu prijemnu matricu u senzoru (CCD/CMOS).

Pored podataka o udaljenosti (z-osa), kontroler također izračunava poziciju duž laserske linije (x-osa). Ove izmjerene vrijednosti ​​su od izlaza u dvodimenzionalnom koordinatnom sistemu koji je fiksiran u odnosu na senzor. Ako se cilj pomjera ili senzor kreće, mogu se dobiti 3D vrijednosti mjerenja.

Princip merenja beskontaktnog laserskog skenera

Najvažnije tačke laserske inspekcije

laserska inspekcija Micro-Epsilon

Sa dimenzijama od 96 mm x 85 mm x 33 mm i integrisanim kontrolerom, laserski skener scanCONTROL 2900-50 je automatizovano rješenje za uštedu prostora za inspekciju praznina u pivarama. Pošto senzor radi pri velikim brzinama do 2.000 profila u sekundi, idealan je i za statičke i za dinamičke procese.

Glavni izazovi ovog zadatka mjerenja su različita reflektujuća svojstva boca. One se razlikuju zbog različitih boja stakla (uglavnom zelenih i smeđih tonova). Pored toga, boce mogu da stignu sa ili bez čepova na robu prema unutra i one se prepoznaju od strane skenera pomoću unaprijed uskladištenih algoritama.

Visoka tačnost, brzina i pouzdanost

Istovremeno hvatajući sve tačke preko linije, ovi senzori ispravno mjere i boce koje stalno vibriraju i tresu se dok se transportuju na pokretnoj traci. Mogu se postaviti na velikoj udaljenosti od mjernog objekta i detektovati 1.280 mernih tačaka po profilu.

Preko GigE Vision-a, neobrađeni podaci se integrišu u softver za obradu slike i zatim se procjenjuju. Podaci se mogu evidentirati za naknadnu statistiku, evaluaciju i optimizaciju procesa. Senzori stoga imaju visoke rezultate u smislu njihove preciznosti, velike brzine i visoke pouzdanosti, dok nude ekonomično rješenje za ovu specifičnu primjenu.

Želite saznati više?

laserska inspekcija Micro-Epsilon

Popunite formu i javićemo Vam se u najkraćem mogućem roku.

    Pretplatite se na naš newsletter!

      Ne propustite druge povezane vijesti